دوره 11، شماره 42 - ( فصلنامه رفاه اجتماعی 1390 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 268-445 | برگشت به فهرست نسخه ها

عبداللهی احمد، محققی کمال سید حسین. نگرش دانشجویان و اساتید دانشگاه شهید بهشتی نسبت به مجازات اعدام رفاه اجتماعی 1390; 11 (42) :268-445

مقدمه: یکی از موضوعات مهمی که در دهه‌های اخیر در بسیاری از کشورهای صنعتی بحث انگیز بوده و دولتمردان را وادار به تجدید نظر دراین زمینه کرده است، قانون مجازات اعدام است. کشورهای اروپایی با ملغی کردن این قانون، هیچ مجرم و قاتلی را دیگر اعدام نمی‌کنند و اعمال آن را نقض حقوق بشر می‌دانند ولی هنوز هم کشورها و دولت‌هایی هستند که به دلایل سیاسی، مذهبی و غیره هنوز این مجازات را در قوانین خود حفظ کرده‌اند. دو رویکرد کلی نسبت به این مجازات وجود دارد: عده‌ای معتقدند که مجازات اعدام عاملی بازدارنده از جرم و جنایت است و گروه دیگر چنین مجازاتی را در کاهش ارتکاب جرم بی‌تأثیر می‌دانند. هدف این تحقیق آگاهی از نگرش افراد تحصیل کرده و روشنفکر دانشگاهی در خصوص اعمال مجازات اعدام و نوع جرایم مستوجب آن است.

روش: برای این منظور 342 دانشجو و 43 استاد دانشگاه شهید بهشتی از گروه‌های تحصیلی مختلف با روش نمونه‌گیری در دسترس و متناسب با حجم انتخاب و با استفاده از پرسش‌نامه محقق ساخته 38 سئوالی (مورد تأیید3 تن از اساتید ذی ربط و با اعتبار و روایی مورد قبول و آلفای کرونباخ 82/0) مورد مطالعه قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج در دو گروه اساتید و دانشجویان نشان داد که هر دو گروه با حذف کلی مجازات اعدام مخالفند و بیش‌تر نمونه‌های مطالعه با این مجازات موافقند (دانشجویان 6/69% و اساتید 8/48%)، همچنین تفاوت این نگرش در دو گروه معنی‌دار است(آلفا= 05/0). نتایج در خصوص ارتباط بین جنس و نگرش دانشجویان نشان داد که دختران بیش‌تر از پسران خواهان مجازات اعدام بوده و این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار است(آلفا= 01/0). اما ارتباط بین جنس و نگرش در گروه اساتید معنی‌دار نبود.

بحث: از نتایج این مطالعه چنین استنباط می‌شود که معمولاً گروه‌های آسیب پذیر بیش‌تر خواهان حذف افرادی هستند که حقوق اجتماعی را نادیده گرفته و با ظلم و تعدی به حقوق افراد ضعیف تجاوز می‌کنند. یافته‌های این تحقیق با نتایج مطالعه توماس کیل و ویتو جنرو (1998) و مارلا ساندیز و ادموند مک گارل (1995) هماهنگ بود.

کلید واژه‌ها: استاد، دانشجو، مجازات اعدام، نگرش.

متن کامل [PDF 347 kb]   (2012 دریافت)
دریافت: 1394/4/31 | پذیرش: 1394/4/31 | انتشار: 1394/4/31