دوره 14، شماره 55 - ( 10-1393 )                   جلد 14 شماره 55 صفحات 198-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

bidel P, sadeghi A, Mahmoudzadeh A. (2015). The Relationship between Social Trust and Extreme Individualism (A Caes Stady of Mashhad). refahj. 14(55), 167-198.
بیدل پری ناز، صادقی احمد، محمود زاده علی اکبر. رابطه اعتماد اجتماعی و فردگرایی افراطی در شهر مشهد رفاه اجتماعی 1393; 14 (55) :198-167

مقدمه: تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان فردگرایی افراطی و رابطۀ اعتماد اجتماعی با آن، انجام گرفته است. فردگرایی افراطی به عنوان یک آسیب اجتماعی، بر اولویت اهداف فردی و گرایش به خودمختاری تأکید دارد؛ از طرفی، افزایش نفع‌طلبی‌های خودخواهانه، زمینه کاهش دلبستگی و تعهدات فرد نسبت به جامعۀ ملی را فراهم می‌کند. در چنین شرایطی، افراد در تعارض نفع جمعی با نفع فردی، نفع خود را برمی‌گزینند، حتی اگر به دیگران آسیب برسانند.
روش: این تحقیق در سال1390، به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه اجرا شده است. جامعه آماری تحقیق، افراد بالای 20 سال شهر مشهد با جمعیتی معادل 1530827 نفر بوده و حجم نمونه با فرمول کوکران، 384 نفر برآورد گردید که با استفاده از شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای چند‌مرحله‌ای، انتخاب شدند.
یافته‌ها: میانگین فردگرایی افراطی در سطح متوسط (6/2) و میانگین اعتماد اجتماعی در سطح پایین (2)  قرار داشت. بین اعتماد اجتماعی و فردگرایی افراطی رابطه منفی وجود داشت. در تحلیل رگرسیونی چندمتغیره، مجموع متغیرهای مستقلی که در مدل نهایی باقی ماندند، 53 درصد از تغییرات فردگرایی افراطی را تبیین کردند که در این میان، تأثیر متغیرهای اعتماد مدنی، تحصیلات، طبقه اجتماعی، اعتماد بین‌شخصی، اعتماد تعمیم‌یافته و سن به ترتیب بیشتر بوده است.
بحث: سطح اعتماد اجتماعی در همه ابعاد تعاملات اجتماعی، پایین بوده و افزایش این بی‌اعتمادی، باعث افزایش فردگرایی افراطی در جامعه شده است.

دریافت: 1394/1/16 | پذیرش: 1394/1/16 | انتشار: 1394/1/16