طرح مسئله: یکی از مفاهیم محوری توسعهی پایدار، مقولهی توسعهی انسانی و بهبود شاخص سلامت در حوزهی رفاه اجتماعی است که علاوه بر ملاحظات بهداشتی به عوامل اقتصادی از جمله توسعهی بیمهی عمر وابسته است. هدف اصلی از انجام این مطالعه، بررسی تأثیر بیمهی عمر بر دو شاخص مهم سلامت یعنی امید به زندگی و نرخ مرگ و میر کودکان در حوزهی رفاه اجتماعی ایران است.
روش: در این پژوهش سعی گردید از سه متغیر مهم ضریب نفوذ بیمهی عمر، بیمهی عمر سرانه و حق بیمهی عمر و چند متغیر دیگر اقتصادی از جمله درآمد سرانه، تورم و نرخ بیکاری بهعنوان متغیرهای کنترل مؤثر بر سلامت استفاده شود. برای این منظور، دادههای مرتبط با موضوع پژوهش برای سالهای 1390-1360 کشور جمعآوری شده و با استفاده از روش حداقل مجذورات معمولی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج پژوهش گویای این واقعیت است که در دورهی مورد بررسی، ضریب نفوذ بیمهی عمر، بیمهی عمر سرانه و حق بیمهی عمر اثر مثبت بر بهبود وضعیت امید به زندگی و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان دارند. همچنین متغیرهای تورم و نرخ بیکاری اثر منفی بر بهبود وضعیت امید به زندگی و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان دارند.
نتایج: در فرایند توسعهی انسانی و بهبود شاخص سلامت در حوزهی رفاه اجتماعی، تقویت و توسعه بیمهی عمر میتواند باعث افزایش امید به زندگی و کاهش مرگ و میر کودکان در ایران شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |