Mohaqeqi Kamal H, Rafiey H, Sajjadi H, Abassian E, Rahgozar M. (2014). Estimating social welfare in Iran using a new composite index. refahj. 14(52), 7-32. URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1511-fa.html
محققی کمال سید حسین، رفیعی حسن، سجادی حمیرا، عباسیان عزت اله، رهگذر مهدی. تخمین شاخص ترکیبی رفاه اجتماعی برای شرایط ایران رفاه اجتماعی 1393; 14 (52) :32-7
مقدمه: برآوردها و ارزیابیهای رفاه اجتماعی در ایران، تنها بر ابعاد و شاخصهای اقتصادی نظر دارد؛ بنابراین تدوین شاخصی ترکیبی که ضمن پوشش ابعاد مختلف رفاه اجتماعی، امکان تحلیل کلی و جزئی را فراهم آورد، به ارزیابی و تحلیل بهتر سیاستهای اجتماعی و رفاهی کمک میکند. هدف این مطالعه، تدوین شاخص بومی رفاه اجتماعی با ابعاد مختلف و ارزیابی روند رفاه اجتماعی با استفاده از آن است.
روش: نخست، شاخصی متناسب با شرایط، برای سنجش رفاه اجتماعی در ایران طراحی شد و سپس روند رفاه اجتماعی در ۴۴ سال اخیر از سال ۱۳۴۷تا۱۳۹۰ اندازهگیری گردید. ابعاد شاخص رفاه اجتماعی به روش دلفی انتخاب و با تحلیل عاملی اکتشافی، مناسب تشخیص داده شد. برای ترکیب ابعاد، مقادیرآن با نمرۀ Z استاندارد شد. برای آزمون تحلیل حساسیت، از جدول وزنی یکسان و تورشدار استفاده شد.
یافتهها: شیب شاخص تا اواسط دوره، کاهشی و بعد از آن افزایشی بوده است. براساس شاخص رفاه اجتماعی، بهترین و بدترین عملکرد، بهترتیب به سالهای۱۳۵۱ و ۱۳۶۸ مربوط بوده است. شاخص رفاه سن و شاخص رفاه اقتصادی، در طول سه برنامۀ توسعه، یعنی از ۱۳۶۸تا۱۳۸۲ تغییری چندان نکرده است و نمودار آنها تقریباً بر هم مماس است، اما شاخص ترکیبی رفاه اجتماعی، بهدلیل داشتن ابعاد و بیانگرهای بیشتر و متنوعتر، تغییرات رفاه اجتماعی را بهتر نشان میدهد.
بحث: بیشترین امتیاز شاخص ترکیبی رفاه اجتماعی ایران، به ابعاد عینی مربوط میشود؛ بهطوریکه شش بُعد اول به اشتغال، تأمین اجتماعی، اقتصاد، آموزش، بهداشت و مسکن اختصاص دارد. بهنظر میرسد که وضعیت نامناسب توسعهیافتگی و تأمین ناکافی نیازهای اولیه در ایران، در این انتخاب نقشی اساسی داشته است.