مقدمه:
مفهوم «سرمایه اجتماعی» بهدلیل ماهیت و محتوایی که دارد، تقریباً با تمامی موضوعات مطرح در حوزه انسانی و اجتماعی، از جمله حوزه آسیبهای اجتماعی و بهخصوص کجروی، ارتباط پیدا میکند. با توجه به این تأثیرات متقابل، هدف تحقیق حاضر بررسی و شناسایی رابطه بین سرمایه اجتماعی و کجروی است.
روش:
این مطالعه به روش پیمایشی در بین ۳۸۴ نفر از دانشآموزان پسر ۱۵تا۱۸سال مناطق ۵ و ۱۲ و ۱۵ شهر تهران انجام شده است. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی و روایی آن گزارش شده است. برای تحلیل دادهها، از همبستگی و رگرسیون خطی و کایاسکوئر استقلال استفاده شده است.
یافتهها:
یافتهها نشان میدهد بین سرمایه اجتماعی و تمام ابعاد آن اعم از مشارکت، اعتماد، حمایت و انسجام اجتماعی و همچنین روابط متقابل با دیگران با کجروی دانشآموزان، با ضریب اطمینان ۹۵ درصد از نظر آماری رابطه منفی و معنیداری وجود دارد. همچنین، سن و پایه تحصیلی و پایگاه اقتصادی و اجتماعی بهعنوان متغیرهای زمینهای با ضریب اطمینان ۹۵ درصد، از نظر آماری رابطه معنیداری نشان دادهاند.
بحث: نتایج این تحقیق نشان میدهد هر اندازه افراد در ساختار جدید اجتماعی، سرمایه اجتماعی بیشتری داشته باشند، یعنی این متغیر بهعنوان مجموعه ذخایر ارزشمندی مانند حمایتهای اجتماعی، روانی و مالی، حس تعلق، وابستگی و مشارکت در جنبههای مختلف زندگی اجتماعی برای افراد وجود داشته باشد، سلامت اجتماعی افراد در جامعه جدید در وضعیت بهتری قرار خواهد گرفت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |