مقدمه: مهمترین منبع ارزی کشور، درآمدهای نفتی است؛ بنابراین بررسی چگونگی تأثیر این درآمدها بر رفاه جامعه موضوعی مهم و ضروری به نظر میرسد که مطالعه حاضر به این موضوع پرداخته است
روش: مطالعه توصیفی حاضر با استفاده از دادههای آماری سالهای ۱۳۴۷تا ۱۳۸۷ (از مجموعۀ آمار نامههای بانک مرکزی، سالنامههای آماری) و با استفاده از روش خودرگرسیونبرداری (VAR)رابطۀ بین رفاه جامعه و درآمدهای نفتی بررسی و از نرمافزارEVIEWS 6برای تحلیل استفاده شده است.
یافتهها: یافتهها نشان داد هرچه وزن بیشتری به میانگین درآمد در تابع رفاه «سن» داده شود، اثر درآمد ملی بر رفاه کمتر میشود. درآمدهای غیرنفتی در بلند مدت اثر منفی بر رفاه دارد؛ اما در کوتاه مدت اثر مثبت بر رفاه داشته است.
بحث: درآمد ملی زمانی نشان دهندهای مناسب برای افزایش رفاه جامعه است که به توزیع درآمدهای نفتی بین اقشار جامعه اهمیت بیشتری داده شود. درآمدهای غیرنفتی نیز زمانی اثری مثبت بر رفاه دارد که نظام مالیاتی درستی بر اقتصاد حاکم باشد. این درآمدها زمانی بر رفاه جامعه اثر مثبت طولانی دارد که به عنوان مُسکن استفاده نشود؛ بلکه در جهت افزایش ثروت و تولید مصرف شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |