چکیده: (9466 مشاهده)
مقدمه: مشارکت اجتماعی به عنوان راهبرد مؤثر در ارتقای سلامت، به عوامل مختلفی مربوط میباشد. شناخت و مدیریت این عوامل در هر جامعه میتواند وقوع آن را تسهیل کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این عوامل در منطقه دو شهرداری تهران به اجرا درآمد.
روش: مطالعه به روش توصیفیـ تحلیلی براساس نمونه ۲۵۰ نفری به صورت تصادفی چند مرحلهای در منطقه دو شهرداری تهران به اجرا درآمد. نمونهگیری توسط ۵ پرسشگر آموزشدیده که در ساعات متفاوت به منازل شهروندان مراجعه میکردند طی ۱۲ روز، انجام شد. افراد ۱۸ سال و بالاتر مایل به شرکت در مطالعه و ساکن در محل به عنوان واجدین شرکت در مطالعه منظور شدند. دادهها براساس پرسشنامه محقق ساخته جمعآوری گردید. روایی و پایایی پرسشنامه در مطالعه مقدماتی تأیید شد. دادهها با استفاده از آزمونهای تی زوجی، کای دو و آنالیز پراکنش یک طرفه تحلیل شد.
یافتهها: سطح تحصیلات، میزان ساعات فراغت در روز، سابقه و مدت مشارکت در سایر فعالیتهای اجتماعی با ارزیابی کلی از عوامل مرتبط با مشارکت رابطه معنیدار (03/0≥p) داشتند. کمتر از نیمی از شرکتکنندگان یعنی ۱۰۵ نفر (۴۲ درصد) مشارکت در برنامههای ارتقای سلامت محله زندگی خود داشتند. بین میزان مشارکت اجتماعی در ارتقای سلامت با متغیرهای سطح تحصیلات، تأهل، سابقه و مدت مشارکت در فعالیتهای اجتماعی مختلف و میزان ساعات فراغت در روز (03/0≥p) رابطه معنیداری مشاهده شد.
بحث: ارتقا آگاهی عمومی، تمهید و تسهیل عوامل زمینهای بروز مشارکت اجتماعی از طریق کاهش تمرکزگرایی دولتی و برانگیختن و بسیج مردم میتواند سبب افزایش دانش و بهبود نگرش جامعه نسبت به مشارکت اجتماعی در ارتقای سلامت جامعه گردد.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1392/9/23 | پذیرش: 1392/9/23 | انتشار: 1392/9/23