دوره 12، شماره 47 - ( 10-1391 )                   جلد 12 شماره 47 صفحات 295-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sayar S, Raheb G, Eghlima M. (2013). Family Function in Modern and Traditional Marriages among Married Women of Tehran. refahj. 12(47), 281-295.
سیار ثریا، راهب غنچه، اقلیما مصطفی. مقایسۀ کارکرد خانواده در ازدواج‌های سنّتی و مدرن در زنان متأهل شهر تهران رفاه اجتماعی 1391; 12 (47) :295-281

مقدمه: ازدواج و گزینش همسر از مهم‌ترین شاخص‌های تحرک اجتماعی در هر جامعه است. امروزه با توجه به تغییر شیوه‌های همسرگزینی و الگوهای نوین ازدواج از شکل سنّتی به مدرن، کارکرد خانواده نیز از این امر تأثیر می‌پذیرد و به نظر می‌رسد کارکرد خانواده در این ازدواج‌ها نیز متفاوت است. این پژوهش به شناخت تفاوت کارکردهای خانواده در ازدواج‌های سنّتی و مدرن از دید زنان متأهل می‌پردازد که هر یک از این دو نوع ازدواج را داشته‌اند‌‌. روش: این مطالعه از نوع علّی‌مقایسه‌ای است. جامعۀ آماری در این پژوهش زنان متأهل شهر تهران است که با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی، ۳۸۴ نفر از زنان متأهل شرق و غرب تهران با مراجعه به پارک‌های موجود در این مناطق به‌طور تصادفی انتخاب شده‌اند. پرسش‌نامۀ سنجش کارکرد خانواده براساس مدل مک‌مستر در اختیار آن‌ها قرار داده شده و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی و خی‌دو ا ستفاده‌ شده ‌است. یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان ‌می‌دهد که بین زنان با ازدواج سنّتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی حل مسأله تفاوت معناداری وجود ندارد. بین زنان با ازدواج سنّتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی برقراری ارتباط، ایفای نقش، پاسخ‌دهی عاطفی، آمیختگی عاطفی و کنترل رفتار تفاوت معناداری وجود دارد.

بحث : بین زنان با ازدواج سنّتی و زنان با ازدواج مدرن به لحاظ توانایی برقراری ارتباط، ایفای نقش، پاسخ‌دهی عاطفی، آمیختگی عاطفی و کنترل رفتار تفاوت معناداری وجود دارد. زنانی که ازدواج مدرن کرده‌اند، در این ابعاد از کارکرد خانواده امتیاز بیشتری گرفته‌اند. بنابراین ازدواج مدرن و آشنایی زوجین پیش از ازدواج، در تقویت کارکرد خانواده و ثبات و استحکام بنیان خانواده می‌تواند مؤثر باشد

دریافت: 1392/5/22 | پذیرش: 1392/9/2 | انتشار: 1392/9/2