دوره 12، شماره 47 - ( 10-1391 )                   جلد 12 شماره 47 صفحات 265-245 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakdaman Savoji A, Ganji K, Ahmadzadeh M. (2013). The Effect of Life Skills Training (LST) on Achievement Motivation and Academic Achievement of Students. refahj. 12(47), 245-265.
پاکدامن ساوجی آذر، گنجی کامران، احمدزاده محمود. تأثیر آموزش مهارت‌های زندگی بر انگیزش ‌پیشرفت و پیشرفت ‌تحصیلی دانش‌آموزان رفاه اجتماعی 1391; 12 (47) :265-245

مقدمه: پژوهش‌های پیشین اغلب، اثر آموزش مهارت‌های زندگی بر متغیرهای روان‌شناختی را بررسی کرده‌اند و به اثر این آموزش‌ها بر متغیرهای تحصیلی کمتر توجه کرده‌اند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های زندگی بر انگیزش پیشرفت و پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان کلاس سوم راهنمایی شهرستان پیرانشهر انجام شده است.

روش: این پژوهش از نوع شبه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون ـ پس‌‌آزمون با گروه کنترل است. از بین دانش‌آموزان کلاس سوم راهنمایی شهرستان پیرانشهر در سال تحصیلی ۸۹-۱۳۸۸، ۱۴۵ نفر شامل ‌۷۷ پسر و ۶۸ دختر، به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب و در دو گروه شامل ۷۴ نفر آزمایش و ۷۱ نفر کنترل جایگزین شدند. پیش و پس از آموزش، هر دو گروه به پرسش‌نامۀ «انگیزش ‌پیشرفت هرمنس» (۱۹۷۰) پاسخ دادند؛ سپس مداخلۀ آزمایشی یعنی ارائۀ آموزش مهارت‌های زندگی، به گروه‌ آزمایشی ارائه شد. معدل‌ نمرات نوبت اول و دوم دانش‌آموزان به‌عنوان شاخص پیشرفت ‌تحصیلی مورد استفاده قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و تحلیل هم‌پراکنش تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت‌های زندگی بر انگیزش پیشرفت و پیشرفت‌‌ تحصیلی دانش‌آموزان تأثیر معنادار داشته (01/0P<) و تأثیر این آموزش‌ها بر دانش‌آموزان دختر و پسر یکسان است.

بحث: با توجه به نقش و اهمیت مهارت‌های زندگی، آموزش این مهارت‌ها باید به یکی از مؤلفه‌های برنامۀ‌ درسی در مدارس و در کل دوره‌های تحصیلی تبدیل شود.

دریافت: 1392/5/22 | پذیرش: 1392/9/2 | انتشار: 1392/9/2