دوره 10، شماره 36 - ( 1-1389 )                   جلد 10 شماره 36 صفحات 254-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (10436 مشاهده)

 

  طرح مسأله: ارتباط جهانی شدن و توزیع درآمد از موضوعات مهم اقتصادی است که توجه اقتصاددانان، به خصوص اقتصادانان توسعه، را به خود جلب کرده و راجع به آن نظرات گوناگونی ابراز شده است. در اقتصاد ایران آگاهی از ارتباط جهانی شدن و توزیع درآمد، به دلیل اهمیتی که مبحث عدالت اجتماعی در مبانی ارزشی دارد و نیز وجود حساسیت‌های اجتماعی در این زمینه، اهمیت ویژه‌ای دارد.

  روش: در مقاله حاضر با استفاده از اطلاعات و آمار سال‌های 1349تا 1386 و براساس برآورد مدل‌های رگرسیونی، برای مناطق شهری و روستایی و کل کشور ارتباط بین جهانی شدن و توزیع درآمد تبیین می‌شود.

  یافته‌ها: تخمین مدل‌ها نشان می‌دهد در ایران با افزایش GNP ، نابرابری ابتدا افزایش و سپس کاهش می‌یابد. (فرضیه کوزنتس) افزایش باز بودن تجاری به کاهش نابرابری درآمد در کل کشور و مناطق شهری منجر می‌شود (فرضیه استالپر ـ ساموئلسون)، اما در مورد مناطق روستایی، باز بودن تجاری تاثیری بر توزیع درآمد ندارد. افزایش FDI نیز تاثیری بر توزیع درآمد در ایران ندارد (رد فرضیه ماندل).

نتایج: نتایج حاصل از تخمین حاکی از تأیید فرضیه کوزنتس و استالپر ـ ساموئلسون و رد فرضیه ماندل است.
متن کامل [PDF 315 kb]   (2184 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: رفاه اجتماعی
دریافت: 1391/11/2 | انتشار: 1389/1/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.