دوره 22، شماره 86 - ( 8-1401 )                   جلد 22 شماره 86 صفحات 351-313 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


چکیده:   (993 مشاهده)

مقدمه: فقر یک پدیده­ی نامطلوب اقتصادی- اجتماعی است که ثبات سیاسی، همبستگی اجتماعی و سلامت روانی اقشار مختلف جامعه را به‌ خطر می‌اندازد. مطالعات مربوط به فقر در سال­های اخیر، تنها به فقر درآمدی محدود نمی‌‍‍‌شوند و به ابعاد دیگر از جمله سلامت و بهداشت، آموزش و استاندارهای زندگی نیز وابسته است. با شناسایی الگوهای فقر، به جای پیش داوری در مورد سیاست‌های اقتصادی و اجتماعی مناسب برای مقابله با فقر، می‌توان متناسب با ماهیت این الگوها به تبیین سیاست‌های مناسب و تأثیرگذار بر فقر در سطح جامعه پرداخت.
روش: در پژوهش حاضر با رویکردی چند بعدی به فقر (شامل فقر آموزشی، فقر مسکن، فقر غذایی، فقر سلامت و فقر درآمدی)، میزان آسیب­پذیری خانوارهای تحت حمایت دولت در ایران بررسی شد. به این منظور اطلاعات هزینه‌ای خانوارهای تحت حمایت دولت در سال 1396، مبنای مطالعه قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که 47 درصد از خانوارهای تحت حمایت دولت، زیر خط فقر غذایی قرار دارند. از نظر عمق و کیفیت استیلای ابعاد مختلف فقر در بین خانوارهای مورد مطالعه، فقر مسکن بیشترین شکاف فقر را خود اختصاص داده است و پس از آن فقر آموزش با شکاف فقر نزدیک به 40 درصد قرار دارد. شکاف فقر در ابعاد درآمدی و سلامت در این مطالعه نسبت به ابعاد یاد شده بسیار پایین می­باشد. به طور کلی، مشخص شد که خانوارهای تحت حمایت دولت در کنار فقر درآمدی، دچار فقر سلامت، مسکن، آموزش و فقر غذایی نیز می­باشند.
بحث: با توجه به یافته­های حاصله، پیشنهاد می‌شود تا  سیاست‌گذاران نسبت به اتخاذ و گسترش ابزارهای سیاستی- حمایتی که در آن ابعاد مختلف فقر در قالب یک نظام جامع مورد توجه قرار بگیرد، اقدام نمایند

شماره‌ی مقاله: 9
متن کامل [PDF 712 kb]   (640 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (743 مشاهده)  
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: فقر و نابرابری
دریافت: 1400/5/28 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/8/22

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.