دوره 23، شماره 90 - ( 8-1402 )                   جلد 23 شماره 90 صفحات 364-325 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: A-10-4306-1

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

farhag A, Dalir E. (2023). Reviewing and presenting the Appropriate Employment Model for the Disabled Based on the indigenous advantages of Ardabil province. refahj. 23(90), 325-364.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4179-fa.html
فرهنگ امیر علی، دلیر اسمعیل. بررسی و ارائه مدل مناسب اشتغال‌زایی معلولان بر اساس مزیت های بومی استان اردبیل رفاه اجتماعی 1402; 23 (90) :364-325

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4179-fa.html


چکیده:   (978 مشاهده)
مقدمه: اشتغال و فعالیت نیروی انسانی در بخش­های متعدد از موضوعات مهم جغرافیای اقتصادی است واز جمله چالش­های مهم سیاستگذاران محسوب می­شود. این امر علاوه بر مشکل بسیاری از جوانان جویای کار، معضلی برای افراد دارای معلولیت جویای کار نیز محسوب می­شود. در همین رابطه تدوین مقاله­ای با هدف بررسی اشتغالزایی افراد دارای معلولیت، متناسب با مزیت­های بومی استان اردبیل مد نظر قرار گرفت.
روش: پژوهش حاضر با هدف کاربردی و توسعه­ای و از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری را افراد دارای معلولیت استان اردبیل اعم از شاغل و غیر شاغل، به تعداد 25378 نفر تشکیل داد. طبق فرمول کوکران تعداد 380 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شد و تعداد 83 سوال پژوهشی طراحی و به صورت تصادفی ساده در اختیار نمونه آماری قرار گرفت و از طریق تحلیل SWOT و نرم افزار SPSS نسخه 20 نسبت به تحلیل داده‌ها اقدام شد.
یافته­ها: در بین عوامل تاثیرگذاری که انتظار اثر مثبت آنها بر اشتغال معلولان وجود دارد، عوامل فردی، دولتی، شغلی و عمومی به ترتیب بیشترین تأثیر را داشتند. در مولفه موانع اشتغال نیز، موانعی برای اشتغال و مشارکت معلولان استان اردبیل وجود دارد علاوه بر آن تحلیل مزیت­های نسبی استان اردبیل بر اساس جدول سوات (SWOT) نشان داد که استان اردبیل به لحاظ کشاورزی، روابط بازرگانی با کشور آذربایجان و گردشگری دارای مزیت نسبی بالاتری است و اما عواملی چون فقدان نظام جامع اطلاع رسانی و بازاریابی، ضعف زیرساخت­های گردشگری و بازرگانی، ضعف شبکه­های ارتباطی، ضعف راندمان آبیاری، کمبود صنایع تبدیلی و فراوری محصولات کشاورزی منجر به ضعف اشتغال در این استان شده است.
بحث: در تمامی شهرستان­های استان اردبیل، بین تعداد بیکاران و تعداد شاغلان اختلاف فاحشی وجود دارد و میانگین سنی معلولان در 80 درصد از شهرستان­ها بین 30 تا 35 سال بود؛ این در حالی است که نزدیک به 55/91 درصد از معلولان استان دارای تحصیلات پایین و بعضاً بدون تحصیل بوده و از میان مجموع معلولان استان صرفاً 65/6 درصد شاغل بودند. علاوه بر آن حدود 70 درصد از شهرستان­ها با معضل بیکاری افراد دارای معلولیت مواجه هستند و بدین ترتیب نیاز به اقدامی اساسی جهت آموزش­های کاربردی برای فعال کردن و توانمندسازی این قشر بر اساس مزیت­های نسبی استان اردبیل ملموس بوده و بایستی برنامه­های دقیق­تری تدوین گردد.
 
متن کامل [PDF 678 kb]   (483 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: اشتغال
دریافت: 1401/11/30 | پذیرش: 1402/7/4 | انتشار: 1402/9/6

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb