دوره 17، شماره 66 - ( 7-1396 )                   جلد 17 شماره 66 صفحات 320-291 | برگشت به فهرست نسخه ها

Varmazyari H, Moradi M. (2017). Analysis of Obstacles Related to the Development of Social Security of Farmers, Villagers, and Nomads in Kermanshah County. refahj. 17(66), 291-320.
ورمزیاری حجت، مرادی مصطفی. واکاوی موانع توسعه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در شهرستان کرمانشاه رفاه اجتماعی 1396; 17 (66) :320-291

مقدمه: مدیریت و مواجهه با خطرات فعالیت اقتصادی، تضمین درآمد بازنشستگی و تحقق امنیت شغلی افراد یکی از مهمترین ملزومات جذب نیروی کار توانمند در بخش کشاورزی و فعالیتهای روستایی است. هرچند بیش از یک دهه از تشکیل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر بهعنوان صندوق تخصصی این اقشار میگذرد، ولی تنها درصد اندکی از هدف مدنظر در تبصره 2 ماده 3 قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی کشور، مصوب سال 1383 محقق شده است و هنوز بخش قابلتوجهی از جمعیت هدف از خدمات آن بیبهرهاند. طبق این تبصره دولت مکلف شد حداکثر ظرف دو سال از تاریخ ابلاغ این قانون، امکان تحت پوشش بیمه قرار گرفتن اقشار مختلف جامعه ازجمله کشاورزان، روستائیان، عشایر را فراهم نماید. به نظر میرسد صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان روستائیان و عشایر در جلب مشارکت حداکثری جامعه هدف با چالشهایی مواجه بوده است. در این راستا، پژوهش حاضر، موانع فراروی توسعه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در شهرستان کرمانشاه را مورد واکاوی قرار داده و درنهایت راهکارهایی ارائه کرده است.
روش: پژوهش کیفی حاضر با بهرهگیری از نظریه زمینهای، به واکاوی موانع توسعه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در شهرستان کرمانشاه پرداخته است. افراد موردمطالعه، با استفاده از نمونهگیری نظری و هدفمند، از میان کارگزاران صندوق مذکور و روستائیان و عشایر شهرستان کرمانشاه انتخاب شدند. بهمنظور جمعآوری دادهها از مصاحبههای نیمهساختاریافته بهره گرفته شد. روایی و پایایی دادهها، توسط روش سهوجهیسازی و بازخورد مشارکتکننده مورد تأیید قرار گرفت.
یافتهها: 41 کد باز اولیه، 12 کد باز ثانویه، 5 مقوله محوری تحت عنوان «موانع ساختاری»، «موانع اجرایی»، «موانع اقتصادی»، «موانع اجتماعی-فرهنگی» و «موانع انگیزشی» و یک مقوله هسته بهعنوان موانع اساسی توسعه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در شهرستان کرمانشاه مطرح هستند.
بحث: یافتهها حاکی از آن است که موانع ساختاری بهعنوان مانع کلیدی توسعه بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر در شهرستان کرمانشاه مطرح است. این مشکل، برگرفته از مفاهیمی شامل ضعف ضوابط، سازماندهی نامناسب نیروی کار روستایی و عشایری و پوشش ناکافی خدمات است
دریافت: 1396/11/25 | پذیرش: 1396/11/25 | انتشار: 1396/11/25