دوره 16، شماره 60 - ( 3-1395 )                   جلد 16 شماره 60 صفحات 60-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aliverdinia A, Isapoor F. (2016). The Study of Deterrent Effect of Religious Belief on Tendency to Running away from Home. refahj. 16(60), 33-60.
علیوردی نیا اکبر، عیسی پور فاطمه. نقش بازدارندگی باور دینی در گرایش دختران دانش‌آموز به فرار از منزل رفاه اجتماعی 1395; 16 (60) :60-33

مقدمه: بزهکاری جوانان و نوجوانان یک مسأله اجتماعی جدی است، نوجوانان و بزهکاران در دو صورت به عمل بزهکارانه دست می‌زنند، یا اینکه در فشار قرار می‌گیرند و یا اینکه ارزشها و اعتقاداتی دارند که رفتار بزهکارانه آنها را تأیید می‌کند، وفاداری فرد به ارزشها و اصول اخلاقی جامعه باعث دور شدن از مشارکت در امور انحرافی می‌شود و نوجوانانی که به‌طور جدی به اصول اخلاقی شرکت در هنجارها و ارزشهای اجتماعی معتقدند، احتمال کمتری وجود دارد که از آنها منحرف شوند. در نهایت اینکه اگر فرد معتقد باشد نقض اصول رسمی( قوانین) و غیررسمی( هنجارهای اجتماعی) کاری نادرست است، دیگر درگیر فعالیتهای بزهکارانه نخواهد شد، از آنجائیکه به نظر می‌رسد دین تأثیر بسیار قابل توجهی در بسیاری از جنبه‌های زندگی افراد دارد، باید توجه کافی به عوامل مذهبی داشته باشیم. در این مقاله با استفاده از نظریه پیوند اجتماعی هیرشی و با تأکید بر عنصر باور دینی، به تبیین جامعه‌شناختی تأثیر باور دینی بر گرایش به فرار از منزل به‌عنوان یک رفتار انحرافی در میان دختران دانش‌آموز پرداخته می‌شود.

روش: پژوهش حاضر به‌صورت طرح تحقیق توصیفی رابطهای است که دادهها در بین 370 نفر از دختران دبیرستانی شهر بابلسر که با روشهای تلفیقی نمونهگیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای و طبقه‌بندی متناسب انتخاب شدند، با استفاده از پرسشنامه خود اجرا گردآوری شده است و یافته‌ها با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته‌اند.

یافته‌ها: بنابر نتایج مدل معادلات ساختاری، این فرضیه تحقیق که باور دینی اثری بازدارنده بر گرایش به فرار از منزل در میان دختران دانش آموز دبیرستانی دارد، مورد تأیید قرار گرفت و تأثیر باور دینی بر گرایش به فرار از منزل (31/.-) می‌باشد.

بحث: اگر باورهای دینی به نحو احسن در افراد نهادینه شده باشد، تحمل سختیها و مشکلات را برای فرد نوجوان آسان کرده و موجب تحکیم پیوندهای اجتماعی در افراد و درک و ضرورت رعایت هنجارها و قوانین اجتماعی می‌شود که می‌تواند انگیزه انجام کارهای انحرافی را در افراد کاهش دهد. "باور" نگرشهای نوجوان از قوانین اجتماعی را نشان داده و هنگامی که ضعیف می‌شود، ارتکاب رفتارهای بزهکارانه را ممکن می سازد، زیرا فرد دارای هیچ نگرشی نمی باشد که آنرا منع سازد. به طور کلی اعتقادات مذهبی متداول، نوجوانان را به پذیرش اصول دینی یا ممانعت در مقابل رفتار بزهکاری تشویق می کنند.

دریافت: 1395/3/16 | پذیرش: 1395/3/16 | انتشار: 1395/3/16

فهرست منابع
1. - برکوویتز، ل. (1383). روان‌شناسی اجتماعی. ترجمه محمدحسین فرجاد و عباس محمدی اصل، تهران: اساطیر.
2. - شعاع کاظمی، م. (1391). آسیبهای اجتماعی (نوپدید) با تاکید بر تئوریهای زیربنایی و راهکارهای مقابله ای. تهران: آوای نور.
3. - عبدالملکی، ج. و رشیدی، ز. (1391)، لیزرل به زبان ساده (مدل یابی معادلات ساختاری). تهران: جامعه‌شناسان.
4. علیوردی نیا، ا. (1389). جامعه‌شناسی کارتن خوابی. تهران: جامعه‌شناسان.
5. علیوردی نیا، ا.، خوشفر، غ. ر. و اسدی، ح. (1389). مطالعه جامعه‌شناختی گرایش دختران دانش‌آموز به فرار از منزل. مطالعات اجتماعی و روان‌شناختی زنان، سال1390،شماره 2، 54-25.
6. کاظمی، ع. و فرجی، م. (1388). سنجه‌های دینداری در ایران. تهران: جامعه و فرهنگ.
7. همیلتون، م. (1377). جامعه‌شناسی دین. ترجمه محسن ثلاثی، تهران: تبیان.
8. هومن، ح. ع. (1391). مدل یابی معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزار لیزرل. تهران: سمت.
9. ویلیامز، ف. پ. و مک‌شین، م. ل. دی. (1388). نظریه‌های جرم‌شناسی. ترجمه حمیدرضا ملک‌محمدی، تهران: نشر میزان