دوره 15، شماره 58 - ( 6-1394 )                   جلد 15 شماره 58 صفحات 220-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

shakoori A, Shahmoradi F. (2015). The Study of Accessibility of Urban Spaces and Facilities in Lived Experience of Visually Impaired People in City of Tehran. refahj. 15(58), 195-220.
شکوری علی، شاهمرادی فرزانه. مطالعه دسترس‌پذیری فضاها و تسهیلات شهری در تجربه زیسته افراد با آسیب بینایی شهر تهران رفاه اجتماعی 1394; 15 (58) :220-195

مقدمه: با فرض اینکه وجود فرصتهای نابرابر در جامعه و نمود آن در دسترسی نابرابر به امکانات و تسهیلات شهری، عامل اصلی ناتوانی معلولین است، این مقاله به مطالعه تجربه زیسته افراد آسیب‌دیده بینایی در تعامل با فضای شهری در شهر تهران و مطالعه این فضاها در زمینه ایجاد فرصتها و دسترسی برابر برای این افراد می‌پردازد.

روش: این پژوهش با روش کیفی و ابزار مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته در بین 30 نفر از افراد آسیب‌دیده بینایی ساکن شهر تهران انجام گرفته است.

یافته‌ها: فضای شهری تهران موانع فیزیکی و فرهنگی بسیاری را برای حضور نابینایان در جامعه ایجاد می‌کند که این امر ملازم با تهدید سلامت جسمی و روانی و تحمیل موقعیت وابستگی و نیازمندی و نیز مواجهه با نگرشها و برخوردهای ناصحیح اعضای جامعه است. از این‌رو الگوی غالب زندگی نابینایان در شهر تهران به فعالیتهای ضروری منحصر شده و این امر زمینه‌ساز تقلیل فعالیتهای انتخابی و تعاملات اجتماعی آنها در جامعه است.

بحث: علی رغم برخی اقدامات و تلاشها، هنوز امکان دسترسی آحاد معلولین به‌ویژه نابینایان به فضاها و تسهیلات شهری به صورت منصفانه و برابر براساس حقوق شهروندی در شهر تهران فراهم نشده است

دریافت: 1394/11/7 | پذیرش: 1394/11/7 | انتشار: 1394/11/7