جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای روان‌شناسی

حسن رفیعی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۸۰ )
چکیده

رفاه اجتماعی را می توان آن روی سکه مشکل اجتماعی دانست. در این مقاله با مرور بر چهار منبع، تعریفی از مشکل اجتماعی ارائه شده: وضعیتی که به اعتقاد بسیاری از افراد جامعه (نه الزاماً اکثر آنها) کیفیت زندگی یا مهم‌ترین ارزشهای آنها را خدشه‌دار می‌کند، علل یا عواقب اجتماعی دارد و برای حل آنها باید به اصلاح سیاستهای اجتماعی پرداخت. براساس این تعریف فقر، نابرابری، انحرافات اجتماعی و مشکلات نهادهای اجتماعی (تولید، اداری، بهداشت، بهداشت روان، آموزش و خانواده‌ها) فهرست نوعی مشکلات اجتماعی را تشکیل می‌دهند. هر یک از نظریه‌های کارکرد‌گرا، تعارض‌گرا، و تعامل‌گرا مشکلات اجتماعی را به گونه‌ای توضیح می‌دهند و براساس آن توضیح، راه حلی ییشنهاد می‌کند. کارکردگرایان منشاء مشکلات اجتماعی را در گسست رابطه هنجار و رفتار می‌بینند. ولی به اعتقاد تعارض‌گرایان توزیع غیرعادلانه قدرت، ثروت، منزلت و اطلاعات در جامعه سبب بروز مشکلات اجتماعی می‌شود. براساس این دو که نظریه‌های کلان محسوب می شوند، نمی توان تفاوتهای فردی را در شرایط مشابه اجتماعی توضیح داد و این کاری است که تعامل‌گرایان می‌کنند : به اعتقاد آنها فرایندهای معنایی و تفسیری نظیر برچسب‌زنی و پیوندیابی افتراقی است که فرد را به انحراف می‌کشاند.


نرگس پورطالب، سیده بهناز موسویان النجق، سمیه غنی زاده، شیرین دیلمقانی،
دوره ۲۲، شماره ۸۷ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: شادی و نشاط گامی اساسی برای تغییر جوامع و اجتماعات شهری و روستایی و تحول و تکامل درونی انسانهاست. شادی و نشاط، گمشده انسان معاصر و مطلوب مشترک همه انسانها است. انسان موجودی هدفمند و جویای نشاط (شادکامی)، خوشبختی و سعادت است و تا زمانی که به آنچه می‌خواهد دست نیابد احساس نشاط، خوشبختی و سعادت نمی‌کند. شادبودن اجتماعات انسانی یکی از عوامل مؤثر بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است و باعث توسعه پایدار می‌شود. تحقیق حاضر با رویکرد اجتماعی پدیدارشناختی و با هدف بررسی تجربیات روان‌شناسان از نشاط اجتماعی انجام گرفت.
روش:  اطلاعات با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته از شانزده روان‌شناس دارای مدرک دکتری و با سابقه حداقل پنج سال تدریس در سطح آکادمیک گردآوری شد. برای تحلیل داده‌ها از روش پدیدارشناسی اسمیت استفاده شد.
یافته‌ها: در این تحقیق، از داده‌ها ۸ مقوله اصلی و ۴۶ مقوله فرعی استخراج شد.  نتایج نشان داد که در برخی مقوله‌های فرعی نظیر تعریف نشاط اجتماعی، پیامدها، موانع و علل، بین نظر روان‌شناسان با پیشینه پژوهش تا حدودی همسویی وجود دارد؛ ولی در راهکارها نتایج متفاوتی دیده می‌شود. روان‌شناسان بر اساس دیدگاه روان‌شناسی و تجارب خود راهکارهای مختلفی برای والدین و سازمانها در سطح خرد و کلان پیشنهاد کرده‌اند. ازجمله، راهکارهای پیشنهادی آنان می‌توان به سیاسی‌نکردن نشاط اجتماعی، دقت در انتخاب مسئولان و شایسته‌سالاری، کاهش فاصله طبقات اجتماعی، سامان‌بخشیدن به وضعیت اقتصادی، داشتن نگاه علمی به مسئله نشاط اجتماعی و چند راهکار دیگر اشاره کرد.
بحث: یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد، روان‌شناسان نشاط اجتماعی را به‌صورت سازه‌ای چندبعدی تعریف می‌کنند که در سه وجه هیجانی، شناختی و گرایش به عمل متعهدانه نمود می‌یابد و شامل پویایی و تحرک تک‌تک افراد جامعه، احساس امنیت و احساس تعلق به بافت است. درنهایت این‌که نتایج حاصل از این پژوهش راهگشای تحقیقات بیشتر در حوزه مداخلات مربوط به نشاط اجتماعی خواهد بود.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb