علی عزتی، حسن گیوریان، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده،
دوره ۱۹، شماره ۷۴ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: بهبودبخشیدن به وضع تندرستی و تدارک دیدن خدمات بهداشتی و درمانی یکی از جنبههای اساسی توسعه اجتماعی-اقتصادی را تشکیل میدهد، زیرا تندرستی کامل و سلامتی یک جنبه اساسی کیفیت زندگی است. ازاینرو هدف این مطالعه بررسی عوامل مؤثر بر تصمیمگیری خانوارهای ایرانی ساکن در استانهای محروم و نسبتا محروم برای ورود به بازار خدمات سلامت است.
روش: در این مطالعه برای شناسایی عوامل مؤثر بر تصمیمگیری خانوارها از مدلهای انتخاب نمونه و روش برآورد دومرحلهای هکمن استفاده شده است. قابلذکر است که با توجه به مشکل انتخاب نمونه استفاده از مدلهای انتخاب نمونه برای به دست آوردن برآوردهای قابلاعتماد، ضروری است. در تدوین مطالعه حاضر از اطلاعات بودجه خانوار مرکز آمار ایران بهرهگیری شده است و دادههای مربوط به ۶۹۴۰ خانوار ساکن در استانهای محروم و ۱۵۳۲۴ خانوار ساکن در استانهای نسبتا محروم کشور مورداستفاده قرارگرفتهاند.
یافتهها: جنسیت، بهرهمندی از خدمات بیمههای درمانی، هزینههای دخانی، وضعیت تأهل سرپرست، تحصیلات، تعداد کودکان، جوانان و سالمندان، شهرنشینی و سطح توسعهیافتگی استان محل سکونت ازجمله مهمترین عوامل مؤثر بر تصمیمگیری خانوارهای ساکن در استانهای محروم و نسبتا محروم کشور برای ورود به بازار خدمات سلامت هستند.
بحث: بهمنظور استفاده مکفی خانوارهای مناطق محروم کشور از شرایط بهداشتی و درمانی، باید کالاها و خدمات بهداشتی و درمانی بیشتری در این مناطق علیالخصوص نواحی روستایی عرضه شود، در مقاطع تحصیلی گوناگون فرهنگسازی بهداشتی و درمانی موردتوجه قرار بگیرد و برنامههای بیمهای بر پوشش همگانی افراد جامعه متمرکز شوند.