جستجو در مقالات منتشر شده


۵۸ نتیجه برای محمدی

بهزاد ستاری، احد اعضم، محمد علی محمدی،
دوره ۳، شماره ۹ - ( پاییز ۱۳۸۲ )
چکیده

پژوهش حاضر به‌منظور بررسی میزان گرایش به اعتیاد در افراد بالای ده سال در سال ۱۳۸۱ انجام گرفته است. میزان گرایش به اعتیاد با آزمون محقق‌ساخته که در آن ابعاد مختلف گرایش (شناختی، عاطفی، عملی) در نظر گرفته شده بود و براساس پارامترهایی از قبیل سن، جنسیت، وضعیت تأهل، سابقه مصرف مواد، سابقه مصرف سیگار، میزان درآمد خانواده و محل سکونت، در مجموع با ۱۶ نوع متغیر مستقل و با ۷۷ سطح از این متغیرها، سنجیده شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بالای ده سال استان اردبیل در سال ۱۳۸۱ بود و با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای، ۵۹۸ نفر در آن شرکت داده شدند. در این پژوهش، از روش «توصیفی پیمایشی» استفاده شد. در بخش توصیف داده‌ها، از شاخصهایی از قبیل میانگین نمرات، واریانس نمرات و انحراف استاندارد نمرات گرایش به اعتیاد؛ و در بخش تحلیل اطلاعات، از روش تحلیل واریانس یک‌طرفه (ANOVA) و آزمون توکی (HSD) بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان گرایش به اعتیاد در گروههایی از قبیل بیکاران، بی‌سوادان، روستاییان، حاشیه‌نشینان شهرها، خانواده‌های دارای سابقه مصرف مواد و خانواده‌های پرجمعیت، و در برخی از شهرستانهای استان از قبیل مشگین‌شهر، نسبت به سایر سطوح گروههای خود، بالا و دارای تفاوت معنی‌دار است.


حمیدرضا محمدی،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( زمستان ۱۳۸۲ )
چکیده

مقاله حاضر نقش سرمایه‌اجتماعی را در مدیریت بحران به بحث گذاشته است. نتایج مندرج در مقاله حاصل مطالعه‌ای است که پس از وقوع توفان و آلودگی آب در یکی از روستاهای کانادا به عمل آمده است. نویسنده ضمن گزارش روش مطالعه، به بررسی مدیریت و برنامه‌ریزی بحران، وضعیت گروههای آسیب‌پذیر، نقش سامانهای غیر دولتی، وضعیت کمکهای اهدایی و بعداشت روانی در حادثه مذکور پرداخته است. 


عباس محمدی اصل،
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( بهار ۱۳۸۳ )
چکیده

موضوع جامعه‌شناسی سیاسی بطور کلی عبارت است از بررسی شکاف های جامعه، گروه‌بندی‌های اجتماعی ناشی از آن و تأثیر نیروی این گروه‌بندی‌های اجتماعی بر عرصه‌های سیاسی. به این لحاظ هدف از مطالعه حاضر نیز تأمل در نقش نیروهای ناشی از گروه‌بندی‌های برآمده از شکاف‌های اجتماعی است؛ چرا که در جامعه‌شناسی سیاسی، غرض اساسی از بررسی جامعه همانا تبیین عرصه سیاسی است. در این میان یکی از مباحث عمده جامعه‌شناسی بر آن تعلق دارد که نشان دهد پویایی جامعه و دولت تا چه حد محصول فعال شدن یا غیرفعال شدن شکاف‌های اجتماعی در طی زمان است. یکی از این شکاف‌های اجتماعی، شکاف جنسی است. شکاف جنسی به عنوان یک شکاف ساختی از تقسیم جمعیت جامعه بر دو گروه مردان و زنان به وجود می‌آید. به علاوه حالت فعالی و انفعالی شکاف مزبور برحسب نوع جامعه به سه نوع تقسیم می‌شود: اولاً در جامعه سنتی که زنان تابع شوهرانند و نقش سیاسی ندارند این شکاف فعال نیست؛ ثانیاً در جامعه نوین تحولات گسترده اجتماعی موجب فعال شدن این شکاف در قالب درخواست حق رأی و نمایندگی در نهادهای پارلمانی و مواردی از این قبیل می‌شود؛ ثالثاً در جوامع در حال گذار این شکاف نیمه‌فعال است؛ بدین معنی که گاه برحسب حضور و تلاش‌های سایر شکاف‌ها، همچون جناح‌بندی‌های سیاسی فعال شده، به تراکم می‌گراید و زمانی از فعالیت بازمی‌ایستد؛ که از این حیث بررسی اثرات آن برای پژوهندگان اجتماعی از اهمیتی تام برخوردار است. در این راستا به نظر می‌رسد جامعه سیاسی فعلی ایران به‌عنوان یک جامعه در حال گذار با وضعیت اخیر شکاف جنسی مواجه باشد. در این حیطه، اندیشه سنتی سیاسی که در برابر آراء سیاسی صف‌آرایی کرده، در موارد بسیار، از جمله تدوین قواعد مردسالاری، همین اصول را به متن قانون اساسی تزریق کرده است. این در حالی است که فرهنگ سیاسی مردسالاری لاجرم مبتنی بر تدوین قواعد «تبعیت زنان از شوهران» خصوصاً در عرصه سیاسی و ناگزیر غیرفعال داشتن آن است. این عملکرد البته در قالب تصمیم‌گیری پنهان، ایجاد منافع کاذب و نظام انضباطی تأمین منافع مردسالارانه و بر پایه بازتولید روابط اجتماعی، چنان وارد صحنه شده که به کنترل و غیرفعال نگه‌داشتن شکاف جنسی منتهی شود. با این همه در مواردی چون حضور زنان در صحنه انتخابات ریاست جمهوری دوم خرداد ۱۳۷۶، مشاهده می‌شود که چگونه جناح‌های سیاسی اصلاح‌گرا توانستند فعالیت این شکاف را به شکل متراکم بر شکاف جناحی خود باز کنند و از اثرات آن در صحنه سیاست سود بگیرند. تحقیق حاضر می‌کوشد بخشی از موانع مشارکت سیاسی زنان را در جامعه فعلی ایران بررسی کند و نشان دهد از چه وضعیتی برخوردار است.


الهه سهیمی ایزدیان، آفرین رحیمی موقر، رضا گودرزی، محمدرضا محمدی، مهدی حسینی،
دوره ۴، شماره ۱۳ - ( تابستان ۱۳۸۳ )
چکیده

در آخرین روزهای سال ۲۰۰۳ در شهر بم ایران زلزله‌ای به وقوع پیوست که موجب کشته‌شدن بیش از ۳۰،۰۰۰ نفر از جمعیت ۲۰۰،۰۰۰ نفری شهرستان بم شد. در این شهر مصرف تریاک در مردان بسیار شایع بوده و مشکلاتی را پس از زلزله ایجاد کرد. هدف از این مطالعه بررسی بروز علائم محرومیت در وابستگان به مواد اپیوئیدی (معتادان) و نحوه برخورد آنان با علائمشان در دو هفته اول پس از زلزله است.

این مطالعه با استفاده از روش کیفی در شهر بم و یکی از روستاهای اطراف آن و در ۸ بیمارستان از شهرهای کرمان و تهران که زلزله‌زدگان را پذیرفته بودند انجام شد. ۱۵۹ نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند که از این میان، ۶۱ نفر آن‌ها معتاد و بقیه از خانواده معتادان، مردم بم، پزشکان، پرستاران و امدادگران بودند. پرسشگری به شیوه مصاحبه عمیق با استفاده از ۸ پرسش‌نامه نیمه ساختاریافته و باز انجام گرفت. کار میدانی ۱۵ روز پس از وقوع زلزله به مدت دو هفته به طول انجامید. اطلاعات کیفی حاصل با روش تحلیل محتوا و به صورت دستی استخراج و تحلیل شد.

حدود نیمی از معتادان مورد مصاحبه در دو هفته اول بعد از زلزله ساعت‌ها تا روزها علائم محرومیت را تجربه کردند. حدود نیمی از معتادان مشکلات خود را با سیستم درمانی در میان گذاشته و درخواست داروهای مسکن یا مخدر کردند، ولی علائم محرومیت فقط در یک چهارم آنان با تجویز داروهای مسکن مخدر کنترل شد و بیش از دو سوم آنان تریاک مصرف کردند. بقیه افراد از هر دو روش فوق جهت کاهش علائم محرومیت استفاده کردند. با توجه به این که در جامعه ما مصرف مواد قابل سوءمصرف رواج دارد، این مسئله در بحران‌های دسته‌جمعی و بلایا از اهم مسائل بهداشتی و اجتماعی می‌باشد و لازم است آمادگی لازم هنگام برخورد با این مسئله وجود داشته باشد.


مسعود محمدی الموتی،
دوره ۴، شماره ۱۵ - ( زمستان ۱۳۸۳ )
چکیده

این مقاله به توضیح نقش جهانی شدن در مهاجرت نیروی انسانی متخصص و بررسی این موضوع در ایران می‌پردازد. براساس یافته‌های این مقاله اگر جهانی شدن را به مثابه گسترش روابط اجتماعی به سطح جهانی در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و فرهنگی تعریف کنیم، جهانی شدن بازار کار را می‌توانیم به معنای شکل‌گیری یک بازار کار جهانی بدانیم که در آن زمینه‌ها و امکانات لازم برای دسترسی و برقراری ارتباطات آسان میان عرضه و تقاضای نیروی کار در سطح جهانی فراهم آمده است. بنابراین جهانی شدن بازار کار زمینه مهاجرت متخصصان را فراهم می‌آورد. در این شرایط نگاهی به تجربه بین‌المللی در خصوص مهاجرت نیروی انسانی ماهر نشان می‌دهد که با گسترش روند جهانی شدن به ویژه در حوزه اقتصاد در واقع میزان مهاجرت متخصصان نیز افزایش یافته است. این مقاله نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران در یک مقایسه بین‌المللی، در منطقه آسیا و اقیانوسیه با ۱۶ درصد مهاجرت متخصصان دارای دومین رتبه به لحاظ میزان مهاجرت افراد دارای تحصیلات عالی بالای ۲۵ سال به آمریکا می‌باشد. هم‌چنین به لحاظ مهاجرت نیروی انسانی متخصص به مقصد کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) ایران با از دست دادن ۳۰ درصد از نیروی انسانی ماهر خود دارای رتبه دوم در منطقه آسیا و اقیانوسیه است. با توجه به حجم بالای مهاجرت متخصصان از جمهوری اسلامی، این مقاله ضمن تشریح دقیق‌تر ترکیب درونی این مهاجرت‌ها به لحاظ رشته‌های علمی و کشورهای مقصد چنین نتیجه‌گیری می‌کند که برای مواجه شدن با چالش‌های جهانی شدن در زمینه مهاجرت نیروی انسانی متخصص باید راه‌کارهای جدی در برنامه‌های ملی توسعه پیش‌بینی شوند. از جمله مهم‌ترین این راه‌کارها در کوتاه مدت ایجاد شبکه‌های متخصصان ایرانی خارج از کشور برای جلب همکاری پاره‌وقت آن‌ها با مراکز علمی داخلی و در بلند مدت ایجاد فضای مناسب در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای حفظ متخصصان کشور و جلوگیری از مهاجرت آن‌ها به خارج می‌باشند.


احمد یارمحمدیان، حمیدرضا عریضی،
دوره ۵، شماره ۲۰ - ( بهار ۱۳۸۵ )
چکیده

طرح مسئله: هدف پژوهش حاضر بررسی تأ ثیر بین تعهد به اشتغال و وضعیت کاری (دارای کار بدون کار ) بر سلامتی روانی بوده است . فرضیه پژوهش عبارت بود از اینکه رابطه بین تعهد به اشتغال و سلامت روانی برای افراد دارای کار، مثبت و برای افراد بیکار، منفی است. روش: افرادی که در سال اول دبیرستان در شهر اص فهان، مدرسه را ترک کرده بودند، جامعه پژوهش حاضر را تشکیل می دهند که در طی سه سال اول زندگی کاری خود به ابزارهای پژوهش حاضر پاسخ داده اند. نمونه شرکت کنندگان شامل ۱۰۳۰ نفر از دانش آموزان بوده اند که به صورت تصادفی طبقه ای از ۶ ناحیه آموزش و پرورش اصفهان انتخاب شده بودند. روش: ابزارهای پژوهش، پرسشنامه سلامت عمومی و تعهد به کار بوده است. یافته ها و نتایج : یافته ها فرضیه پژوهش را تأیید می کند که بر طبق آن تفاوت معنی داری بین دو متغیر تعهد به اشتغال و سلامت روانی در بین گروه بیکار و دارای کار وجود دارد . یافته ها براساس نظریه های موجود و بخصوص محرومیت مکنون مورد بحث قرار گرفته است.


الهه سهیمی ایزدیان، آفرین رحیمی‌موقر، ونداد شریفی، محمدرضا محمدی، رضا راد گودرزی، علی فرهودیان، نغمه منصوری، علی اکبر نجاتی صفا،
دوره ۵، شماره ۲۱ - ( تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده

طر حمسئله: این پژوهش با هدف بررسی عل مسنجی مقالات پژوهشی بهداشت روان کشور مرتبط با مسائل روانپزشکی و روانشناختی در زنان انجام شده است. روش: این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی است و در آن کلیه مقالات موجود در بانک مقالات پژوهشی بهداشت روان مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافت هها: از تعداد ۳۰۳۱ مقاله بهداشت روان مورد بررسی، ۲۳۹ مقاله ( ٩/ ٧%) به بهداشت روان زنان پرداخته است. حوزه پژوهش در اکثر این مقالات مربوط به مسائل روانشناختی و سپس به ترتیب مربوط به علام تشناسی، تشخیص و طبق هبندی اختلالات روانپزشکی، تحقیقات اپیدمیولوژی و در تعداد اندکی خدمات بهداشتی بوده است. در ۴۹ مقاله ( ۵/ ۲۰ %) هیچ کدام از نویسندگان، متخصصان بهداشت روان نبودند. نتایج: پیشنهاد م یگردد میزان مشارکت متخصصان بهداشت روان و متخصصان در رشت ههای گوناگون افزایش یابد و به تحقیقات بهداشت روان درباره زنان روستایی، محیط کار، خدمات بهداشتی و زنان سالمند بیشتر پرداخته شود


پروانه محمدخانی، ابراهیم رضایی دوگاهه، محمدرضا محمدی، هدیه آزادمهر،
دوره ۵، شماره ۲۱ - ( تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده

طر حمسئله: این پژوهش با هدف برآورد نرخ شیوع خشونت خانوادگی و الگوی رایج آن، همچنین محاسبه درجه زمان خشونت به صورت دو جانبه یعنی ارتکاب و یا تجربه خشونت انجام یافت. روش: پژوهش از نوع طرح پژوهشی زمین هیابی مقطعی است و جمعیت نمونه با روش نمون هگیری خوش های چندمرحل های از ٢٣ ناحیه شهرداری تهران در ۴ بخش شمالی، جنوبی، شرق و غرب، مناطق ۲، ۵، ۱۲ و ۱۸ به صورت تصادفی ۴۶۰ زن و مرد (زوج) انتخاب شده است. داد ههای پژوهش از طریق مقیاس تاکتیکهای تعارضی، پرسشنامه محقق ساخته برای ارزیابی عوامل اجتماعی و اقتصادی زمین هساز خشونت جم عآوری شد. یافت هها: یافت هها نشان داد، مردان بیشتر از زنان مرتکب خشونت م یشوند و در عین حال زنان بیشتر قربانی خشونت بودند. از سوی دیگر زمان خشونت که با میانگین دفعات بروز خشونت اندازه گرفته شد در مردان بیشتر بود. نتایج: به رغم اینکه مردان بیشتر مرتکب خشونت م یشوند، چرخه خشونت در روابط زوجها انکارناپذیر است. همچنین خشونت در یک بافت اجتماعی اقتصادی خاص رخ م یدهد


علی احمدی فیروزجائی، حسن صدیقی، محمدعلی محمدی،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( زمستان ۱۳۸۵ )
چکیده

طرح مسأله: اعضای تعاونی تولید نسبت به دیگر کشاورزان برنامه‌های توسعه روستایی و کشاورزی را به نحو بهتری به کار گرفته‌اند. براساس تعریف پاتنام (۱۳۸۰) از سرمایه اجتماعی، منشاء این همکاری‌ها به وجود شکل‌های مختلفی از سرمایه اجتماعی در جامعه مورد مطالعه مرتبط است. برای اثبات این فرضیه، مؤلفه‌های سرمایه اجتماعی کشاورزان عضو و غیرعضو تعاونی‌های تولید مقایسه شده است. روش: این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می‌باشد که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق ۵۷۴۶ بهره‌بردار کشاورز بودند. با استفاده از فرمول کریسی و مورگان (۱۹۷۰) حجم نمونه ۳۶۲ نفر تعیین شد و برای دستیابی دقیق به افراد مورد مطالعه، از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای تناسبی استفاده شد. یافته‌ها: چهار عامل مبادله اطلاعات با خارج از نظام اجتماعی، اعتماد به نهادها، و شبکه روابط رسمی و میزان آگاهی، به ترتیب به عنوان مهم‌ترین فاکتورهای متمایز کننده دو گروه (عضو و غیرعضو تعاونی تولید) شناسایی شدند؛ به طوری که اعضای تعاونی تولید نسبت به غیر اعضا از نظر دارا بودن این مؤلفه‌ها در سطح بالاتری قرار داشتند. نتایج: چهار مؤلفه سرمایه اجتماعی، مبادله اطلاعات با خارج از نظام اجتماعی، اعتماد به نهادها، و شبکه روابط رسمی و میزان آگاهی، باعث تشدید و تسهیل همکاری‌ها در بین اعضای تعاونی تولید برای اجرای برنامه‌های توسعه‌ای شده‌اند.


مجید رحیمی، حمید محمدی،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: مطالعه حاضر در پی ارزیابی تغییرات رفاهی و شناسایی عوامل اقتصادی-اجتماعی تعیین‌کننده فقر در میان خانوارهای روستایی منتخب ایران است. بررسی تغییرات رفاهی خانوارهای منتخب روستایی برای دوره ۸۲-۱۳۷۹ صورت گرفته است. یافته‌ها: بر اساس یافته‌های مطالعه، بالاترین سهم (۴۰ درصد) مخارج زندگی در میان خانوارهای منتخب روستایی مربوط به مخارج خوراکی و دخانی می‌باشد. پس از هزینه خوراکی و دخانی، بالاترین سهم به هزینه مسکن تعلق دارد. مشخص شد متوسط مخارج سرانه سال ۸۲ در تمامی دهک‌ها از متوسط مخارج سرانه سال ۷۹ بیشتر است. نتایج: نتایج حاصل از شاخص فقر حاکی از آن بود که درصد افراد فقیر روستایی در سال‌های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۲ به ترتیب ۸/۷۹ درصد و ۸/۴۵ درصد بوده است. نتایج حاصل از تخمین عوامل مؤثر بر فقر نشان داد که در مناطق روستایی با افزایش سن سرپرست خانوار، سرپرستی خانوار از سوی مردان، افزایش درآمد پولی و غیرپولی کشاورزی، انتقال اشتغال از سایر بخش‌ها به بخش زراعت، افزایش سطح تحصیلات سرپرست خانوار، احتمال این‌که یک خانوار از زیر خط فقر به بالای خط فقر ارتقاء یابد، افزایش می‌یابد؛ در حالی‌که افزایش بعد خانوار می‌تواند احتمال کاهش رفاه خانوارها را درپی داشته باشد.


علیرضا خلجی، حسین راغفر، تیمور محمدی،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: مفهوم مقیاس معادل خانوار به عنوان شاخصی از تاثیر خصوصیات خانوار بر الگوی مصرف آن مطرح می‌باشد. در مطالعه حاضر مروری بر ادبیات موجود در مورد این مفهوم مهم و ناشناخته در اقتصاد ایران خواهیم داشت. روش تحقیق: در مطالعه حاضر، مفهوم مقیاس معادل خانوار باتوجه به ویژگی‌های گوناگون خانوار ـ اندازه خانوار، سن اعضای آن، شهری یا روستایی بودن ـ محاسبه می‌شود و تاثیر این خصوصیات بر الگوی مصرف آن خانوارهای مختلف ارائه می‌شود. در ادامه, الگوی جورگنسون ـ اسلسنیک به عنوان یکی از مناسب‌ترین روش‌ها معرفی می‌شود و مقیاس معادل عمومی خانوار برای خانوارهای دارای خصوصیات مختلف نسبت به خانوار مرجع ـ خانوار دو نفره شهری ـ با استفاده از این الگو محاسبه می‌شود و از این شاخص برای مقایسه رفاه خانوارهای دارای خصوصیات جمعیتی مختلف استفاده می‌گردد. دوره زمانی مورد بررسی از ۱۳۶۳ تا ۱۳۸۲ است و از داده‌های مقطعی سال ۱۳۸۱ برای محاسبه تاثیر خصوصیات بر الگوی مصرف خانوار استفاده شد. یافته‌ها و نتایج: نتایج این تحقیق می‌تواند به عنوان عامل تعدیل‌کننده الگوی مصرف خانوارهای متفاوت برای مقایسه آن‌ها مورد استفاده قرار گیرد و از بروز اشکالات ناشی از فروض ساده‌کننده ـ مثل در نظر گرفتن درآمد سرانه - جلوگیری نماید. ضمناً نتایج حاصله می‌توانند مبنای سیاست‌گذاری‌های تخصیص یارانه‌های کالاهای مصرفی قرار گیرند.


نعمت الله موسوی، محمد بخشوده، حمید محمدی، سعید یزدانی، فرزانه طاهری،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( بهار ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: برخی بر این باورند که بین کاهش فقر و آزادسازی تجارت رابطه مثبت وجود دارد. از سوی دیگر مطالعاتی نیز به ارتباطی منفی بین آن‌ها دست یافتند. روش: در این مطالعه اثر جهانی‌شدن بر شاخص‌های فقر شامل درصد افراد فقیر و شکاف فقر در دو چارچوب خرد و کلان ارزیابی شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج الگوی کلان در میان خانوارهای شهری، شاخص جهانی‌شدن اثر قابل‌ملاحظه‌ای بر درصد افراد زیر خط فقر نشان نداد اما مشخص گردید ۱ درصد رشد در این شاخص منجر به ٩۵/٢ درصد کاهش در شکاف فقر می‌شود. در میان خانوارهای روستایی مشخص شد جهانی‌شدن باعث کاهش نسبت سرشمار فقر و افزایش شکاف فقر می‌گردد. نتایج چارچوب خرد نشان داد جهانی‌شدن در بازار گندم و همچنین افزایش قیمت نان به تنهایی باعث تغییر قابل‌ملاحظه در شاخص‌های یاد شده نمی‌شود. نتایج: جهانی‌شدن باعث کاهش شکاف فقر شهری و نسبت سرشمار فقر روستایی و افزایش شکاف فقر روستایی می‌گردد


ملیحه شیانی، محمد علی محمدی،
دوره ۶، شماره ۲۵ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: دگرگونی‌های پدید آمده در چند دهه اخیر به نحو چشم‌گیری بر شکل‌گیری و تشدید مشکلات اجتماعی جوانان تأثیر گذارده است. از جمله مشکلات اجتماعی می‌توان به «احساس آنومی» در میان افراد اشاره کرد که بازتاب شرایط نابسامان و آنومیک جامعه است. مقاله‌ حاضر به سنجش احساس آنومی اقتصادی در میان جوانان شهر تهران و برخی عوامل تأثیرگذار بر آن می‌پردازد. روش: پس از بررسی منابع و نظریه‌ها و تدوین چارچوب نظری، با شیوه پیمایش و استفاده از پرسش‌نامه و مصاحبه، اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. حجم نمونه ۸۱۶ نفر از جوانان شهر تهران بوده که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. یافته‌ها: نسبت قابل توجهی از جوانان در ارزیابی خود وضعیت نابسامان و آنومیک جامعه را به تصویر می‌کشند و در حالتی از گسستگی میان خود و جامعه قرار دارند. این احساس آنومی اقتصادی متأثر از عوامل فردی، خانوادگی، نگرش‌ها و حالات سردرگمی، بدبینی و بی‌اعتمادی در جوانان است. نتایج: یافته‌های پژوهش منطبق با نظریه‌های جامعه‌شناختی به ویژه آراء دورکیم و مرتون نشان می‌دهد احساس آنومی اقتصادی، در حقیقت، عدم تناسب نیازها و اهداف و امکانات مالی و اقتصادی و راه‌های دستیابی به آن اهداف بوده که در شخصیت جوانان درونی شده است.


محمد علی محمدی، ملیحه شیانی،
دوره ۶، شماره ۲۵ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: مقاله با استناد به یافته‌های پژوهشی به منظور شناسایی وضعیت موجود وزارت آموزش و پرورش در زمینه پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر تدوین یافته است. روش: در این پژوهش، پس از بررسی منابع، اسناد و مدارک و آمار، پرسش‌نامه‌ای تهیه و طی چند مرحله به اجرا درآمد. جامعه آماری، مدیران، معاونان، مشاوران و کارشناسان، وزارت آموزش و پرورش و جمعی از متخصصان و صاحب‌نظران بوده‌اند. توصیف و تحلیل اطلاعات براساس ماتریس ارزیابی عوامل استراتژیک و محاسبات مربوط به آن انجام شده است. یافته‌ها: براساس نتایج حاصل از ارزیابی عوامل استراتژیک، آموزش و پرورش در زمینه پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر از لحاظ محیط داخلی در شرایط مطلوب نبوده و نقاط ضعف آن بیش از نقاط قوت بوده است. از حیث محیط خارجی هم در برابر تهدیدها و بهره‌گیری از فرصت‌ها برای پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر دانش‌آموزان از موفقیت چندانی برخوردار نبوده است. نتایج: وزارت آموزش و پرورش با شناخت تهدیدها و فرصت‌های محیط خارجی و نقاط قوت و ضعف در محیط داخلی امکان سیاست‌گزاری و برنامه‌ریزی بهتر در جهت پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر را به ویژه در برنامه‌های "مدرسه محور" خواهد یافت.


اصغر ضرابی، جمال محمدی، حمیدرضا رخشانی نسب،
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده

طرح مسأله: توسعه متعادل و متوازن فضاهای جغرافیایی، نیازمند بررسی دقیق و همه‌جانبه مسایل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و شناخت بهتر نیازهای جامعه و بهبود آن‌هاست. خدمات بهداشت و درمان یکی از ارکان اصلی توسعه محسوب می‌شوند. پژوهش حاضر به بررسی و تحلیل فضایی توسعه شاخص‌های خدمات بهداشت و درمان در سطح شهرستان‌های استان اصفهان می‌پردازد. روش: روش تحقیق حاضر «توصیفی ـ تحلیلی» است که با استفاده از ۴۷ شاخص و با بهره‌گیری از شاخص توسعه بهداشت و درمان انجام شده است. یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد شاخص‌های بهداشت و درمان در استان اصفهان به صورت متوازن توزیع نشده و اختلاف فاحشی بین شهرستان‌های استان از نظر توسعه خدمات بهداشتی ملاحظه می‌شود. شهرستان‌های خوانسار و برخوار و میمه به ترتیب در بالاترین و پایین‌ترین سطح قرار گرفته‌اند. نتایج: «رگرسیون چند متغیره» سهم شاخص «نیروهای انسانی متخصص» را در توسعه بهداشت و درمان شهرستان‌های استان بیش از سایر شاخص‌های پژوهش پیش‌گویی می‌نماید و شاخص‌های «نیروی انسانی غیرمتخصص»، «نهادی» و «بهداشت روستایی» به ترتیب سهم کم‌تری در پیش‌گویی توسعه بهداشت و درمان استان دارند.
احمد امیر عضدی، حمید محمدی، مجید رضا کریمی،
دوره ۱۰، شماره ۳۶ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

 

  طرح مسأله: این مطالعه با هدف رتبه‌بندی مناطق شهری استان فارس براساس سطح توسعه‌یافتگی صورت گرفت. مجموعه شاخص‌های مورد استفاده در شاخص تلفیقی توسعه‌یافتگی شامل شاخص‌های جمعیتی، بهداشت و سلامت، ارتباطات و مطبوعات، آموزش، تسهیلات عمومی و تفریحی، فرهنگی و اقتصادی و رفاهی می‌شود. هریک از گروه‌ها خود دارای اجزای جزیی‌تر هستند (مشتمل بر ۲۹ شاخص).

  روش: اطلاعات مورد استفاده مربوط به سرشماری سال ۱۳۸۵ در استان فارس است. به‌منظور رتبه‌بندی شهرستان‌های مختلف از دو رهیافت فازی و تاکسونومی عددی استفاده شد. براساس نتایج، به‌طور نسبی، کارایی روش فازی بالاتر از روش تاکسونومی عددی است.

یافته‌ها و نتایج: میان شهرستان‌های مختلف استان از نظر شاخص‌های جمعیتی، آموزشی و بهداشت و سلامت تفاوت اندکی وجود دارد و تنها کمتر از ۲۳ درصد از وزن شاخص تلفیقی مورد محاسبه به این شاخص‌ها تعلق دارد؛ براساس روش فازی شهرستان‌های شیراز، بوانات، ارسنجان و فراشبند دارای بالاترین رتبه توسعه‌یافتگی مناطق شهری شهرستان‌های قیروکارزین، زرین دشت، پاسارگاد و ممسنی دارای پایین‌ترین رتبه بودند.
محمدعلی محمدی، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری، فرحناز رستمی،
دوره ۱۰، شماره ۳۷ - ( فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی ۱۳۸۹ )
چکیده


محمدعلی محمدی، ملیحه شیانی، پیام روشن فکر،
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی ۱۳۸۹ )
چکیده


مسیب یارمحمدی واصل، هومان نارنجی ها، حسن رفیعی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی ۱۳۸۹ )
چکیده


حمید محمدی، قاسم نوروزی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( فصلنامه علمی پژوهشی رفاه اجتماعی ۱۳۸۹ )
چکیده



صفحه ۱ از ۳    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb