علیرضا قربانی، نازمحمد اونق، سمیرا طاهری،
دوره ۲۵، شماره ۹۶ - ( در حال انتشار ۱۴۰۴ )
چکیده
مقدمه:عوامل مختلفی بر رفتارهای پرخطر تأثیرگذار هستند. یکی از عوامل مهم و تأثیرگـذار بر رفتار و عمل افراد، باورهای دینی آنان است. به نظر صاحبنظران مختلف، دین نقشـی کنترلـی بـر رفتار انحرافی انسانها داشته و همواره انسان را به سوی عمل نیک و پاداش در ازای آن دعوت میکنـد دسته دیگر از عوامل موثر بر رفتارهای پرخطر، گروه همسالان هستند. هنگامی که کودکان وارد دوره نوجوانی میشوند، نقش همسالان در زندگی آنان افزایش پیدا میکند. حمایت اجتماعی از متغیرهای دیگری است که میتواند در کاهش رفتارهای پرخطر نقش داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی دینداری، حمایت اجتماعی و طرد همسالان بر رفتارهای پرخطر دانشآموزان دختر متوسطه دوم منطقه درودزن شیراز بود.
روش:روش پژوهش توصیفی، همبستگی و جامعه مورد نظر شامل کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه دوم منطقه درودزن شهر شیراز بود که بر اساس آمار ۶۰۰ نفر اعلام و نمونه پژوهش بر اساس جدول مورگان ۲۳۴ نفر بود که این تعداد افراد بر اساس روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازهگیری در این پژوهش شامل: پرسشنامه دینداری گلاک و استارک (۱۹۶۵)، خطرپذیری نوجوانان ایرانی زادهمحمدی و احمدآبادی ( ۱۳۸۸)، طرد همسالان طهماسیان (۱۳۸۴) و حمایت اجتماعی فلمینگ و همکاران (۱۹۸۲) بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون همبستگی، تحلیل رگرسیون استفاده شد.
یافتهها: بین دینداری، حمایت اجتماعی، با رفتارهای پرخطر رابطه منفی و بین طرد همسالان با رفتارهای پرخطر دانشآموزان دختر متوسطه دوم رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بعلاوه دینداری، طرد همسالان و حمایت اجتماعی پیشبینیکننده رفتارهای پرخطر دانشآموزان دختر متوسطه دوم است.
بحث: دینداری، حمایت اجتماعی، طرد همسالان بر رفتارهای پر خطر دانشآموزان تعیینکننده است.