چکیده: (2177 مشاهده)
مقدمه: پژوهشهای اخیر مؤید اهمیت تأمین اجتماعی در برقراری عدالت اجتماعی بهواسطه ارائه تعهداتی از قبیل خدمات درمانی و مالی به نیروی کار است. هرچند تحتتأثیر عوامل مختلفی، چنین خدماتی گاهی ازنظر کارفرمایان و کارگران فاقد توجیه دانسته میشود. در چنین وضعیتی، میتوان شاهد وقوع پدیده فرار بیمهای بود. پژوهش حاضر به دنبال واکاوی رخداد پدیده فرار بیمهای و شرایط شکلگیری آن است.
روش: این واکاوی با استفاده از روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه زمینهای انجام شده است. در آن 14 نفر از کارشناسان سازمان تأمین اجتماعی با تکنیک نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد در مصاحبههایی ساختارمند و مسئلهمحور به سؤال اصلی پژوهش (شرایط زمینهساز رخداد فرار بیمهای) پاسخ دادند.
یافتهها: ماحصل تحلیل دادههای مستخرج از مصاحبهها با استفاده کدگذاری سه مرحلهای استراوس و کوربین در محیط نرمافزار مکس کیودا (MAXQDA) منجر بهصورتبندی مقولهای هسته تحت عنوان «فرار بیمهای، سودجویی کوتاهمدت ذینفعان و ناپایداری بلندمدت در تولید رفاه اجتماعی» شد که تحت شرایط مهم از قبیل «آگاهینداشتن بازیگران از مزایای بیمه»، «پیچیدگی و ابهام در قوانین و مقررات»، «رخداد امواج پیدرپی بحرانهای اقتصادی» و «شرایط حاکم بر فضاهای شغلی» محصور شده است.
بحث: یافتهها اشاره دارند که پدیده فرار بیمهای تحتتأثیر دو دسته از عوامل اقتصادی و ساختاری به وجود میآید. بهبیاندیگر، تورم و بحرانهای اقتصادی و نقصان در قوانین تأمین اجتماعی مبنی بر تعیین سبکهای بیمهپردازی و بیمهشدگی، بیش از هر عامل دیگر عملکرد صاحبان سرمایه و کار را تحتتأثیر قرار میدهد.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
نظام بیمه و تامین اجتماعی دریافت: 1401/4/5 | پذیرش: 1402/11/4 | انتشار: 1403/2/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول