چکیده: (1466 مشاهده)
مقدمه: تشخیص و تصحیح خطا در علم اهمیتی بنیادین دارد و به این اصل اساسی منجر شده است که علم خود-اصلاحگر است. خطا ذاتیِ انسان است، با این حال در پژوهش، اگر خطا راه یابد، علم از جریان اساسی آن دور میگردد. در مرور انتقادی حاضر مؤلف به طور خاص به پژوهشهای رابطهای و خطاهای آن پرداخته است که عمدتاً از کاربرد ناصحیح زبان ناشی میشوند. گفتگوی مشهور هامپتی دامپتی و آلیس در کتاب «آلیس آن سوی آینه»، اثر لوئیس کارول، به زبان خصوصی مربوط میشود. هامپتی دامپتی میگوید وقتی کلمهای را به کار میبرم، معنی، آن است که در ذهن خود دارم. هم چنین با ارجاع به تمثیل ترجمه از زبان چینی جان سرل، تلاش شده، نشان داده شود که چه خطاهای زیادی بر اثر نفهمیدن کاربرد زبانِ نرمافزارهای آماری به پژوهشها راه یافته است. در این مرور انتقادی به کاربرد خطا در زبان و عملیات نادرست آماری و تفسیرهای دلبخواه از آمار در پژوهشهای چاپ شده در مجله رفاه اجتماعی پرداخته میشود. به خطاهای بسیار بزرگتری که سبب ریتراکت شدن مقاله میشود اشاره شده است و برخی از مقالههائی که شایسته ریتراکت شدن هستند. همه این خطاها در سیزده عنوان دستهبندی و معرفی شدهاند.
خطاهای تحلیل رابطهای در مجله رفاه اجتماعی در بیست دسته اساسی تقسیم شده است. بخصوص مفهوم جدید تحلیل متغیر سوم (میانجی، تعدیلگر، همرس، فرونشان و مخدوشکننده) بررسی و نشان داده شده است که پیشینه این پژوهشها با زبان خصوصی چگونه رابطهای نادرست را تحلیل میکنند. در پایان چهار پژوهش با طرح قوی را در قالب میانجی و تعدیلگر شناسایی و معرفی شدهاند.
بحث: در بسیاری از موارد در پژوهشهای رابطهای پژوهشگران از زاویه خاصی روابط را تفسیر کردهاند که نادرست است. آنها دلایلی برای مفهوم بخشیدن به تحقیق خود ارائه کردهاند که ناشی از ناآگاهی آنها به قوانین آمار است. در این بخش خطوط راهنما برای نویسندگان مقاله و داوران مجله ترسیم شده است.
نوع مطالعه:
مروری 1 |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1400/8/16 | پذیرش: 1402/2/19 | انتشار: 1402/2/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول