Mahmoodi M H, Ahmadzad-Asl M, Rasoulian M. (2021). Mental Health Positive Knowledge Questionnaire: Translation and Cultural Adaptation and Psychometric Properties.
refahj.
21(82), 245-273.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3852-fa.html
چکیده: (3765 مشاهده)
مقدمه: «سواد سلامت روانِ مثبت»، یعنی آگاهی از چگونگی حفظ و ارتقای سلامت روان، بخش عمدهای از تعریف سازمان بهداشت جهانی از سلامتی است. پرسشنامۀ آگاهی از سلامت روانِ مثبت نخستین ابزار سنجش سواد سلامت روانِ مثبت میباشد. هدف این مطالعه، ترجمه و تطابق فرهنگی این ابزار به زبان فارسی و سنجش ویژگیهای سایکومتریک آن بود.
روش: ترجمه و تطابق فرهنگی طبق روش بیتون و همکاران انجام شد. جامعۀ آماری عبارت بود از ایرانیان فارسیزبان باسواد با سن حداقل 15 سال و دارای توانایی استفادۀ ابتدایی از اینترنت. نسخۀ فارسی با نمونهگیری آسان در قالب آنلاین بین این افراد توزیع شد. روایی صوری و محتوا به شیوۀ کیفی و روایی ساختار به کمک تحلیلهای عاملی اکتشافی و تأییدی بررسی شد. پایایی با بررسی همسانی درونی با محاسبۀ آلفای کرونباخ و دونیمهسازی سنجیده شد.
یافتهها: در فرآیند ترجمه توافق بالایی مشاهده شد و روایی صوری و محتوا با نظر متخصصان و مصاحبه با 30 نفر از گروه هدف تأیید شد. سپس پرسشنامه توسط 1606 نفر تکمیل شد. روایی سازه طبق تحلیلهای عاملی اکتشافی و تأییدی رضایتبخش بود. پایایی پرسشنامه طبق ضریب آلفای کرونباخ 0.81 و ضریب دونیمهسازی گاتمن 0.79 مناسب بود. نسخه نهایی دارای 1 عامل و 10 گویه و میانگین نمرۀ سواد سلامت روانِ مثبت 4.21 از 5 (SD = 0.72) بود.
بحث: پرسشنامه سواد سلامت روان مثبت در افراد 15 سال به بالای باسواد و دارای تواناییهای ابتدایی استفاده از اینترنت روایی و پایایی مناسبی دارد؛ لذا میتواند در سنجش آگاهی افراد از عوامل مؤثر بر حفظ و ارتقای سلامت روان و بررسی اثربخشی مداخلههای مربوطه استفاده شود.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
روانشناسی اجتماعی دریافت: 1399/12/1 | پذیرش: 1400/7/28 | انتشار: 1400/9/2
ارسال پیام به نویسنده مسئول