چکیده: (2095 مشاهده)
مقدمه: چون هدف تربیت اجتماعی و اخلاقی رفاه افراد از طریق رشد ارزشهای درونی است و بایدها و نبایدها را شامل میشود، شناخت عینیت «باید» لازم است. هدف تحقیق، شناخت مولفههای رفاه اجتماعی مبتنی بر دلالتهای تربیت اخلاقی و اجتماعی مفهوم باید از دیدگاه کانت بود.
روش: تحقیق کیفی بود و با رویکردهای تحلیل زبانی و استنتاجی انجام شد. باید از سه جنبۀ معناشناسی، هستیشناسی و معرفتشناسی تحلیل و ارتباطش با هدفهای تربیتی استنتاج و دلالتهای تربیتی تعیین شدند. دلالتها در ترکیب با اصول جامعه ایدهآل از دیدگاه کانت (آزادی، برابری و استقلال) مولفههایی برای رفاه اجتماعی به دست داد. اطلاعات از طریق منابع چاپی و دیجیتالی گردآوری شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، کدگذاری موضوعی با استفاده از نظام مقولهبندی قیاسی بود.
یافتهها: عوامل تربیتی تأثیرگذار بر رفتار فرد عبارتند از: اطاعت از قانون، عمل طبق تکلیف، دستور عقل و اراده نیک، درک واقعیتهای اخلاقی و شناخت بایدها با عقل. دلالتهای تربیتی از جنبه هدف و نقش فرد نیز در ترکیب با اصول سهگانه کانت راهنماهای رفاه اجتماعی را در ده مولفۀ خودآیینی، اطاعت، انضباط و تکلیفپذیری، شناخت عقلانی تکالیف و پیروی از قوانین برای برخورداری از آزادی، صداقت، حسن معاشرت و پیروی از ارزشها برای برابری و پیروی از اصول و عمل طبق واقعیات برای داشتن استقلال به دست داد.
بحث: پیروی از بایدها بستگی زیادی به توانایی عقلانی افراد دارد. هر کدام از مؤلفههای تأثیرگذار بر سلوک عملی فرد، دلالتهای آشکاری برای تعلیم و تربیت دارد از جمله پرورش عقل و هنرهای عقلی. نتیجه چنین تربیتی در ابعاد اخلاقی و اجتماعی فراهم کردن شرایط رفاه برای تمام افراد جامعه است.
شمارهی مقاله: 7
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1399/6/17 | پذیرش: 1400/6/2 | انتشار: 1400/12/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول