چکیده: (3256 مشاهده)
مقدمه: خشونت نمادین نوعی از خشونت علیه زنان است که در آن خشونت از جنبههای آشکار و بدنی خارج شده و بهصورت پنهان و نمادین درآمده است. از آنجا که پژوهشهای صورت گرفته در خصوص خشونت خانگی در داخل کشور عمدتاً به روش کمی انجام شده و به خشونتهای مستقیم و آشکار میپردازد، نیاز به انجام پژوهش حاضر، وجود داشته است. مبانی حساسیت برانگیز نظری پژوهش حاضر بر اساس نظریه منابع، نظریه انتخاب عقلانی کلمن و خشونت نمادین بوردیو بوده است.
روش: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی به شیوه نظریه مبنایی است که حاصل 15 مصاحبه عمیق در میان زنان تحصیلکرده در شهر مشهد است.
یافتهها: 20 مقوله اصلی و یک مقوله هسته از خلال کدگذاری دادهها در این پژوهش استخراج شد. مفهوم هسته «عاملیت زنانه در مواجهه با خشونت نمادین» نامیده شد و مقولاتی مانند دخالت اطرافیان شوهر، جهتگیری سوگیرانه کنش زناشویی همسر، ناپایداری در هنجارهای زندگی زناشویی، دسترسیپذیری پشتیبانهای مکمل، آگاهییابی فزاینده زنان، همسان همسرگزینی اقتصادی- اجتماعی بهعنوان شرایط علی؛ همچنین پایداری/ تزلزل زندگی خانوادگی، فراز/ فرود منزلتی زنان در خانواده، تحدید/ تزاید در سطح خشونت خانگی و آرامش/ آشفتگی جو خانوادگی بهعنوان شرایط پیامدی از دادههای این پژوهش استخراج شدند.
بحث: برخورداری زنان طبقه متوسط از منابعی چون تحصیلات عمومی و دانشگاهی و دسترسی بهتر به منابع مالی، حمایت اجتماعی و مراجع قانونی موجب شده است تا پتانسیل و امکان اعمال خشونت بهگونهای آشکار و مستقیم توسط همسرانشان توان بروز نیابد، اما در معرض نوعی خشونت غیرملموستر و پنهانیتر، قرار گیرند. در این میان نوعی مدیریت و بروز عاملیت زنانه در راستای زدودن و یا حداقل تعدیل خشونت نمادین در عرصه زندگی زناشویی بهگونهای هوشمندانه و بهگونهای که انعکاس رفتارهای مذکور کمترین هزینه را متوجه طرف مقابل کند، توسط زنان بروز مییابد.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
خشونت دریافت: 1398/4/12 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول