دوره 20، شماره 76 - ( 2-1399 )                   جلد 20 شماره 76 صفحات 129-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

lotfi khachaki T, kermani M. (2020). Women’s Agency in the Face of Symbolic Violence in the Middle Class. refahj. 20(76), 87-129.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3443-fa.html
لطفی خاچکی طاهره، کرمانی مهدی. عاملیت زنانه در مواجهه با خشونت نمادین در طبقه متوسط رفاه اجتماعی 1399; 20 (76) :129-87

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3443-fa.html


چکیده:   (3256 مشاهده)
مقدمه: خشونت نمادین نوعی از خشونت علیه زنان است که در آن خشونت از جنبه‎های آشکار و بدنی خارج شده و به‌صورت پنهان و نمادین درآمده است. از آنجا که پژوهشهای صورت گرفته در خصوص خشونت خانگی در داخل کشور عمدتاً به روش کمی انجام شده و به خشونتهای مستقیم و آشکار می‌پردازد، نیاز به انجام پژوهش حاضر، وجود داشته است. مبانی حساسیت برانگیز نظری پژوهش حاضر بر اساس نظریه منابع، نظریه انتخاب عقلانی کلمن و خشونت نمادین بوردیو بوده است.
روش: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی به شیوه نظریه مبنایی است که حاصل 15 مصاحبه عمیق در میان زنان تحصیل‌کرده در شهر مشهد است.
یافته‌ها: 20 مقوله اصلی و یک مقوله هسته از خلال کدگذاری داده‌ها در این پژوهش استخراج شد. مفهوم هسته «عاملیت زنانه در مواجهه با خشونت نمادین» نامیده شد و مقولاتی مانند دخالت اطرافیان شوهر، جهت‌گیری سوگیرانه کنش زناشویی همسر، ناپایداری در هنجارهای زندگی زناشویی، دسترسی‌پذیری پشتیبان‎های مکمل، آگاهی‌یابی فزاینده زنان، همسان همسرگزینی اقتصادی- اجتماعی به‌عنوان شرایط علی؛ همچنین پایداری/ تزلزل زندگی خانوادگی، فراز/ فرود منزلتی زنان در خانواده، تحدید/ تزاید در سطح خشونت خانگی و آرامش/ آشفتگی جو خانوادگی به‌عنوان شرایط پیامدی از داده‎های این پژوهش استخراج شدند.
بحث: برخورداری زنان طبقه متوسط از منابعی چون تحصیلات عمومی و دانشگاهی و دسترسی بهتر به منابع مالی، حمایت اجتماعی و مراجع قانونی موجب شده است تا پتانسیل و امکان اعمال خشونت به‌گونه‌ای آشکار و مستقیم توسط همسرانشان توان بروز نیابد، اما در معرض نوعی خشونت غیرملموس‌تر و پنهانی‌تر، قرار ‎گیرند. در این میان نوعی مدیریت و بروز عاملیت زنانه در راستای زدودن و یا حداقل تعدیل خشونت نمادین در عرصه زندگی زناشویی به‌گونه‎ای هوشمندانه و به‌گونه‌ای که انعکاس رفتارهای مذکور کمترین هزینه را متوجه طرف مقابل کند، توسط زنان بروز می‌یابد.

 
متن کامل [PDF 461 kb]   (2734 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: خشونت
دریافت: 1398/4/12 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/15

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb