دوره 20، شماره 77 - ( 5-1399 )                   جلد 20 شماره 77 صفحات 139-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zare Shahabadid A, Maroofi M, Khani A, Kavei N. (2020). Relationship Between Smuggling of Goods and Economic, Human and Social Capital of Border Residents (Baneh City in Kurdistan Province). refahj. 20(77), 105-139.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3379-fa.html
زارع شاه آبادی اکبر، معروفی محسن، خانی اسعد، کاوه ای نسیم. رابطه بین قاچاق کالا و سرمایه‌های اقتصادی، انسانی و اجتماعی مرزنشینان (شهرستان بانه در استان کردستان) رفاه اجتماعی 1399; 20 (77) :139-105

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3379-fa.html


چکیده:   (1979 مشاهده)
مقدمه: در دهه‌های اخیر در تحقیقات توسعه‌ای اعم از تحقیقات اقتصادی و اجتماعی و اکولوژیک به مناطق مرزی و تأثیرات مرزی توجه بسیاری صورت گرفته است. این رغبت و علاقه وافر به مناطقی که در امتداد مرزهای همگرایی کشورها قرار گرفته‌اند به‌طور مشخصی از این تصور نشئت گرفته که این مناطق جغرافیایی ویژه، ممکن است موجب ایجاد سازگاری و همسانی اقتصادی در همگرایی بین کشورها شوند. مردمی که در مناطق مرزی مقیم هستند مناطقی که به‌عنوان نقاطی استراتژیک و عرصه انواع مبادلات مرزی مطرح هستند؛ آیا با وجود پدیده‌ای به نام قاچاق کالا معیشتشان تحت‌تأثیر قرار نخواهد گرفت؟ و اگر تحت‌تأثیر این پدیده هستند این تأثیر در چه جهتی خواهد بود؟ در این تحقیق اثرات قاچاق کالا بر معیشت مرزنشینان و سبک زندگی موردبررسی قرار گرفته یا به عبارتی اثرات قاچاق کالا بر میزان سرمایه اقتصادی، انسانی و اجتماعی ساکنان روستاهای مرزی بررسی شده است.
روش: روش تحقیق از نوع همبستگی و علی-‌مقایسه‌ای است که داده‌های آن با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته گردآوری شدند. جامعه آماری را خانوارهای ساکن در روستاهای مرزی شهرستان بانه که در عمق حداکثر 25 کیلومتری مرز قرار داشتند را شامل می‌شد. در انتخاب نمونه، از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای در سه سطح فاصله 5 ، 15 و 25 کیلومتری استفاده شد که تعداد 380 خانوار به‌عنوان نمونه آماری موردبررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج از تفاوت معنادار ضریب نفوذ قاچاق، در سطوح مختلف مرزی، حکایت داشت و هرچه فاصله از مرز، کمتر، میزان تکرار قاچاق افزایش پیدا می‌کرد. با توجه به نتایج می‌توان گفت افرادی که معیشت وابسته با قاچاق کالا داشتند ازلحاظ سرمایه اقتصادی در سطح بالاتری قرار داشته اما ازلحاظ سرمایه انسانی و اجتماعی از میزان پایین‌تری برخوردار بودند. همچنین عموم مرزنشینان بر این باور بودند که قاچاق کالا بر وضعیت معیشتی آنها تأثیر مثبت داشته و در صورت مسدود شدن مرزها وضعیت اقتصادی آنها تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.
بحث: درواقع قاچاق کالا یا کولبری به‌عنوان یک شیوه معیشتی جایگزین، موجب ارتقای سطح سرمایه‌های معیشتی، خصوصاً سرمایه اقتصادی خانوارهای وابسته به قاچاق شده بود، هرچند که به‌طور ضمنی در لابه‌لای این پژوهش به این امر اشاره شده که قسمت اعظم سود انواع تجارتهای غیررسمی همچون قاچاق، نصیب افراد متنفذ و کسانی شده که به طور غیرمستقیم در این امور درگیر و یا تا حدی نقش نظارتی داشتند.


 
متن کامل [PDF 619 kb]   (798 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (856 مشاهده)  
نوع مطالعه: روشی 1 | موضوع مقاله: کیفیت زندگی
دریافت: 1398/1/2 | پذیرش: 1399/5/26 | انتشار: 1399/12/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb