متن کامل [PDF 542 kb]
(2041 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2945 مشاهده)
متن کامل: (1568 مشاهده)
مقدمه
توجه به انسان و ارزش و مقام او در جهان هستی، از دیرباز موردتوجه بشر بوده است. هر چند گرایش به انسان در برخی از دورهها افول کرده است؛ اما بااینحال در سالهای اخیر، توجه روان شناسان انسانگرا به رویکردهای انسانی و انسان سالم بیشتر شده است (داف و همکاران، 2016). آبراهام مازلو یکی از روانشناسان انسانگراست. او معتقد است، مکاتب قبلی روانشناسی به جنبههای مثبت، خلاق و متعالی انسان، توجه کافی نداشته و بیشتر ابعاد تاریک و منفی روان انسان را بررسی کردهاند. از نظر مازلو، زمانی میتوان زندگی بشر را بهدرستی بشناسیم که از والاترین آرزوهایش آگاه شویم. او انسان کامل را «انسان خواستار تحقق» یا «انسان خود شکوفا» میداند (بیتل و همکاران، 2015).
بر اساس نظریه مازلو، خودشکوفایی گرایش انسان برای شکوفا شدن آن چیزی است که بالقوه در وی وجود دارد. این گرایش به تکوین تدریجی آنچه ویژگی فردی شخص ایجاب میکند و شدن هر آنچه شخص شایستگی شدنش را دارد، تعبیر میشود (کنریچ، 2017). بر اساس نظریه خودشکوفایی، فرد با خودشکوفایی بالا، دارای آزادی اندیشه است و بدون آنکه به کلاس و درس و کتاب نیاز داشته باشد، میتواند از هرکس و هر موقعیتی نکات جدید و مثبت یاد بگیرد. چنین فردی اهداف مشخصی دارد و برای شناخت و رسیدن به آنها تلاش میکند و ظرفیت زیادی برای پذیرش تجربههای جدید دارد، در مقابل فشار روانی، بهجای سرکوب عواطف مانند یک حفاظ در مقابل تأثیرات مخرب این فشارها عمل میکند و در جهت رشد گام بر میدارد (کامپتون، 2018) , 2018. از طرفی، تحصیلات ناکافی و روشهای فرزند پروری نامناسب، آسانگیری و سختگیری والدین و شرایط اقتصادی نامناسب میتوانند از خودشکوفایی جلوگیری کنند و مانعی بر سر راه آن باشند (گرودوستوا و همکاران، 2019).
از سوی دیگر، عوامل حمایتی اجتماعی نیز میتوانند بر خودشکوفایی تأثیرگذار باشند، زیرا انسان موجودی اجتماعی است که با جامعه و افراد آن ارتباط متقابل دارد، همواره از محیط اطراف خود تأثیر میپذیرد و در طول زندگی نیازمند کمک و حمایت افرادی است که در مراحل سخت و دشوار زندگی و حتی در دوران خوشی و شادمانی او را همراهی و حمایت کنند (لین و همکاران، 2013). در همین راستا، مازلو حمایت اجتماعی را یک نیاز اساسی برای رشد هر فردی میداند (فینی و کالینز، 2015)؛ زیرا حمایت اجتماعی، موجب خلق تصور مثبت از خود، پذیرش خود، امیدواری، احساس عشق و رضایتمندی میشود و میتواند یکی از عوامل مؤثر در احساس رشد و خودشکوفایی فرد باشد (ایوم و همکاران، 2013). حمایت اجتماعی، شامل کمک و همراهی عاطفی، ابزاری و اطلاعاتی است که توسط دیگران تعیین میشود؛ اما نظریهپردازان حمایت اجتماعی معتقدند تمام روابطی که فرد با دیگران دارد، حمایت اجتماعی محسوب نمیشوند. بهبیاندیگر، ارتباط اجتماعی، منابع حمایت اجتماعی نیست؛ مگر اینکه فرد آن را بهعنوان منبعی در دسترس یا مناسب برای رفع نیاز خود ادراک کند؛ بنابراین، نه خود حمایت، بلکه ادراک فرد از حمایت است که اهمیت دارد (روگر و همکاران، 2016). منظور از حمایت اجتماعی ادراکشده، نوعی قضاوت ذهنی است که بر اساس آن، فرد تصور میکند که در هنگام روبرو شدن با تنیدگیها و حوادث زندگی، خانواده و دوستانش به او کمک خواهند کرد (گلوزا و پیولین، 2017). منابع حمایتی، موجب میشوند که فرد احساس مراقبت، دوست داشته شدن، عزتنفس و ارزشمند بودن کند و بتواند با قرار داشتن در بخشی از شبکه وسیع ارتباطی در برابر عوامل تنیدگی بهخوبی مقابله کند (رید و همکاران، 2016). بهطورکلی، حمایت اجتماعی ادراکشده، معادل با اصطلاح «رضایتمندی» نامیده شده که بر وضعیت جسمی، روانی و رضایت از زندگی و جنبههای مختلف کیفیت زندگی افراد تأثیرات زیادی دارد و بهعنوان یک عامل تعدیلکننده مؤثر در سازگاری با شرایط استرسزای زندگی شناختهشده است که درنهایت منجر به احساس خودشکوفایی میشود (لی و همکاران، 2014). در این راستا، نتایج پژوهش نجفی و باصری (2018) نشان داد که بین حمایت اجتماعی ادراکشده و امید به زندگی، خودشکوفایی و امید به زندگی و خودشکوفایی و حمایت اجتماعی ادراکشده سالمندان شهر تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. پژوهش سومرلین (1997)، نشان داد که بین خودشکوفایی و رضایت از زندگی گروهی از زنان و مردان همبستگی مثبت و معنیدار وجود دارد. پژوهش فرنچ و جوزف (1999)، بیانکننده این بود که خودشکوفایی با شادکامی و هدفمندی زندگی همبستگی مثبت دارد. فورد و پروسیدانو (1990)، نیز در پژوهشی دریافتند که خودشکوفایی بهطور مثبت با حمایتهای اجتماعی ادراکشده در ارتباط است. پژوهش پور شیخعلی و علوی (2015) نشان داد که بین روابط عاطفی در میان خانواده و خودشکوفایی دانش آموزان دختر و پسر کرمان در مقطع متوسطه، همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
سرمایه اجتماعی، متغیر دیگری است که میتواند با احساس امنیت و درنتیجه خودشکوفایی در ارتباط باشد (زنجانی و فقیهی فرهمند، 2013). مفهوم سرمایه را میتوان برای اولین بار در یادداشتهای مارکس و در مفاهیمی چون ارزشافزوده پیدا کرد. در طول سالیان متمادی مفهوم سرمایه و متغیرهای مرتبط با آن مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است؛ بهنحویکه امروزه، نقش سرمایه و انواع آن در آموزش نیز به کار برده شده است (دی و همکاران، 2017).
سرمایه اجتماعی در سالهای اخیر، بسیار مطرحشده و به دلیل داشتن ویژگیهای متمایز نسبت به سایر سرمایهها، موردتوجه صاحبنظران قرار گرفته است (پورتز ، 2014). سرمایه اجتماعی به ارتباطات و پیوندهای میان افراد یک گروه بهعنوان منبع با ارزش اشاره دارد که با ایجاد قوانین و اعتماد بینابین موجب تحقق اهداف اعضای گروه میشود و با متغیرهای شناخته شده جامعهشناسی هم چون اعتماد، آگاهی، نگرانی درباره دیگران و مسائل عمومی، مشارکت در مسائل عمومی، انسجام و همبستگی گروهی و همکاری، ارتباط دارد (آلوارز و همکاران، 2017). بر اساس تعریف بوردیو سرمایه اجتماعی، عبارت است از مجموع منابع فیزیکی یا غیرفیزیکی در دسترس فرد یا گروهی که دارای شبکه نسبتاً بادوامی از ارتباطات نهادینه شده هستند. بهبیاندیگر، سرمایه اجتماعی برای بوردیو، آن بستر فرهنگی ناشی از کنشهای اجتماعی، سازمانیافته و صورتبندی میشود (به نقل از الیسون و همکاران، 2014).
بهطورکلی، سرمایه اجتماعی در همهجا حاضر است؛ چه در رفتار با نزدیکان و دوستان در خانه، مدرسه و دانشگاه و چه در رفتار با مردم جامعه و این سرمایه نیازمند خودباوری و تحقق خویشتن است (سیگرت و کارپیانو ، 2017). بهطوریکه دی- کلرک (2008) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند که بین سرمایه اجتماعی و سرمایه روانشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد که منجر به احساس خودشکوفایی میشود. نتایج پژوهش کوپر (2005)، نیز حاکی از این است که سرمایه اجتماعی و سرمایه روانشناختی باهم ارتباط دارند، بهطوریکه فقدان یا ضعیف بودن سرمایه اجتماعی به انزوای فرد و فردگرایی منفی منتهی شده و درنهایت احساس خودشکوفایی فرد تضعیف میشود. بهادری خسروشاهی، هاشمی نصرت آباد و باباپور خیرالدین (2015)، با بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و بهزیستی روانشناختی در دانشجویان دانشگاه تبریز به این نتیجه رسیدند، افرادی که سرمایه اجتماعی مطلوبتری داشته باشند، از بهزیستی روانشناختی بالاتر و درنتیجه از احساس خودشکوفایی بالاتری نیز برخوردارند. همچنین، نتایج مطالعه زنجانی و فقیهی فرهمند (2013) نشان داد که سرمایه اجتماعی با احساس ایمنی رابطه مثبت دارد که لازمه رسیدن به احساس خودشکوفایی است.
با توجه به اینکه دانشجویان یکی از ارکان اصلی نیروهای انسانی هر کشور محسوب میشوند و نقش به سزایی در تحول، پیشرفت و تعالی هر جامعهای دارند، لزوم بررسی خودشکوفایی و درنتیجه شخصیت سالم و همچنین، شناخت عوامل مرتبط با خودشکوفایی بیشازپیش آشکار میشود؛ بنابراین، تحقق احساس خودشکوفایی، نیازمند حمایتی است که دانشجویان از جامعه و محیط اطراف کسب میکنند تا نظام شخصیتی آنها شکل بگیرد. از طرفی، وقتی ابعاد سرمایه اجتماعی در بین دانشجویان گسترش مییابد، تلاش آنها را برای توسعه همهجانبه نظام ارزشی و درنتیجه تحقق خویشتن برمیانگیزاند؛ بنابراین، آگاهی از میزان حمایتی که دانشجویان از محیط و جامعه دریافت میکنند، اطلاع از میزان سرمایه اجتماعی و دانستن نوع ارتباط آنها با یکدیگر برای هر نوع برنامهریزی در حوزههای سلامت روانی، اجتماعی و فرهنگی بهمنظور کمک به دانشجویان در زمینه تحقق خویشتن یا احساس خودشکوفایی، لازم و ضروری به نظر میرسد. لذا با توجه به اینکه پژوهشهای اندکی نقش حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی را در ارتباط با احساس خودشکوفایی بررسی کردهاند، کاربستهای این پژوهش در عرصههای فرهنگی- اجتماعی و سلامت روانی، اهمیت دوچندان اجرای این پژوهش را تضمین میکند؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی در تبیین احساس خودشکوفایی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام گرفت.
روش
روش پژوهش، جامعه آماری و نمونه: روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه شهید مدنی آذربایجان (در سه دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) بود که در سال تحصیلی 98- 1397 مشغول به تحصیل بودند. از بین این دانشجویان 361 دانشجو (211 دختر و 150 پسر) با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند.
ابزار سنجش: شامل سه پرسشنامه بود:
1- پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراکشده چندبعدی: این پرسشنامه توسط زیمت، داهلم، زمیت و فارلی در سال 1988 برای سنجش ابعاد حمایت اجتماعی ادراکشده، طراحی شد. این پرسشنامه شامل 12 سؤال است که خرده مقیاس خانواده شامل سؤالات 3، 4، 8 و 11؛ خرده مقیاس دوستان شامل سؤالات 6، 7، 9 و 12؛ خرده مقیاس شخص مهم شامل سؤالات 1، 2، 5 و 10 است. پاسخ سؤالات پرسشنامه بهصورت لیکرت 7 گزینهای کاملاً مخالفم تا کاملاً موافقم از 1 تا 7 نمرهگذاری میشود. نمره کل مقیاس از جمع نمرات سؤالات به دست میآید. حداقل نمره آزمودنیها 12 و حداکثر آن 84 خواهد بود. کسب نمره بالا نشاندهنده ادراک بالای حمایت اجتماعی است. افشاری در سال 2007 رابطه مثبت معناداری میان نمرات این مقیاس و خرده مقیاسهای آن با رضایت از زندگی به دست آورد که نشاندهنده روایی همگرا و واگرای این مقیاس است. در نمونه موردبررسی، همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ برای خرده مقیاسهای خانواده، دوستان و شخص مهم به ترتیب 90/0، 92/0 و 87/0 محاسبه شد (به نقل از کرمانی، 2008). در پژوهش حاضر، میزان پایایی کل مقیاس با روش آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد.
2- پرسشنامه سرمایه اجتماعی: این پرسشنامه توسط صیادی در سال 2010 برای سنجش سرمایه اجتماعی با زیر مؤلفههای اعتماد، شبکهها و هنجارهای مشترک، تعاون و همکاری متقابل، انسجام و همبستگی جمعی، همدلی درک و احترام متقابل و همیاری و مشارکت داوطلبانه، هویت جمعی ساخته شد. این پرسشنامه دارای 31 گویه است که بهصورت لیکرت 5 گزینهای کاملاً مخالفم تا کاملاً موافقم از 1 تا 5 نمرهگذاری میشود. برای سنجش روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری استفاده شده است. بدینصورت که برای هرکدام از گویههای پرسشنامه و برای هر طیف، سؤالی کلی درباره همان طیف مطرح شد تا پاسخگویان برحسب موافقت یا مخالفت با آن گویه، نمرهای را انتخاب کنند. ازآنجاکه این نمره بهصورت فاصلهای وارد شده است، همبستگی آن با گویههای هر طیف محاسبه شد که برای سرمایه اجتماعی 75/0 همبستگی معنادار گزارش شد. برای بررسی پایایی این پرسشنامه نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 90/0 گزارش شده است (فتاح پور مرندی، فتاح پور مرندی، محرم زاده و سید عامری، 2014). در پژوهش حاضر، پایایی کل مقیاس با استفاده از روش آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد.
3- مقیاس خودشکوفایی اهواز (ASAI): مبنای فرم نهایی پرسشنامه خودشکوفایی که اسماعیلخانی، نجاریان و مهرابی زاده هنرمند در سال 2001 ساخته است، پرسشنامه 50 مادهای خودشکوفایی لستر است. این مقیاس دارای 25 گویه و تکبعدی است. نمرات هر گویه به صورت لیکرت 4 گزینهای هرگز، بهندرت، گاهی اوقات و اغلب اوقات از 1 تا 4 ارزشگذاری میشود. نمره کل مقیاس از مجموع گویهها به دست میآید. حداقل نمره آزمودنیها 25 و حداکثر آن 100 خواهد بود. نمره بین 25 تا 42 نشاندهنده خودشکوفایی ضعیف فرد، نمره بین 42 تا 62 نشاندهنده خودشکوفایی متوسط و نمره بالاتر از 62 نشاندهنده خودشکوفایی قوی فرد است. اعتبار صوری این مقیاس را استادان متخصص دانشگاه شهید چمران اهواز تأیید کردند و ضریب پایایی آن توسط اسماعیلخانی با روش آلفای کرونباخ معادل 92/0 و با روش تنصیف معادل 90/0 به دست آمده است (اسماعیلخانی و همکاران، 2001). در پژوهش حاضر، پایایی کل مقیاس با استفاده از روش آلفای کرونباخ 87/0 به دست آمد.
روش اجرا و تحلیل: در این پژوهش از روش نمونهگیری چندمرحلهای استفاده شد. به این صورت که از بین دانشکدههای مختلف دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به صورت تصادفی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشکده ادبیات، دانشکده کشاورزی و دانشکده علوم پایه برگزیده شدند. سپس از هر دانشکده برای هر مقطع تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) یک کلاس بهعنوان نمونه انتخاب شد. قبل از توزیع پرسشنامهها، برای جلب همکاری دانشجویان این کلاسها، ابتدا توضیحات لازم در مورد هدف و اهمیت پژوهش به آنها ارائه شد و از آنها خواسته شد به تمام سؤالات پرسشنامه با دقت پاسخ دهند. سپس پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراکشده چندبعدی، پرسشنامه سرمایه اجتماعی و مقیاس خودشکوفایی بین آنها توزیع شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها، برای بیان شاخصهای توصیفی از میانگین و انحراف استاندارد و به دلیل فاصلهای بودن متغیرها جهت بیان همبستگی و میزان سهم هر یک از متغیرهای پیشبین در پیشبینی متغیر ملاک از روشهای آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گامبهگام با استفاده از نرمافزار SPSS.ver18 به کار گرفته شد.
یافتهها
در جدول (1) اطلاعات جمعیت شناختی (جنسیت و سن) آزمودنیها ارائه شده است.
جدول (1) اطلاعات جمعیتشناختی (جنسیت و سن)
متغیر f %
جنسیت مرد 175 5/48
زن 186 5/51
کل 361 100%
دامنه سنی 20-18 170 1/47
23-21 123 1/34
26-23 55 2/15
29-27 13 6/3
کل 361 100%
بر اساس نتایج جدول (1)، 5/48 درصد از آزمودنیها مرد و 5/51 درصد از آزمودنیها زن بودهاند؛ همچنین بیشترین فراوانی دامنه سنی مربوط به دامنه سنی 20-18 سال و کمترین فراوانی دامنه سنی مربوط به سن 29-27 سال است.
در جدول (2)، میانگین و انحراف معیار مؤلفههای متغیرهای حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی بهعنوان متغیرهای پیشبین و متغیر احساس خودشکوفایی بهعنوان متغیرهای ملاک و همچنین ضرایب همبستگی پیرسون بین مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی با متغیر احساس خودشکوفایی ارائه شده است.
جدول (2) میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی پیرسون مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده، سرمایه اجتماعی و احساس خودشکوفایی
متغیرها M SD خودشکوفایی
دوستان 08/17 68/4 38/0 **
خانواده 83/19 74/4 35/0 **
شخص مهم 94/17 57/5 39/0 **
اعتماد 56/15 52/3 25/0 **
هنجارهای مشترک 50/13 32/3 38/0 **
تعاون و همکاری 53/9 87/2 36/0 **
همبستگی جمعی 42/13 31/3 46/0 **
همدلی و همیاری 93/18 05/5 42/0 **
هویت جمعی 19/10 23/3 45/0 **
خودشکوفایی 48/75 63/10
** 01/0 p< دادههای جدول (2) نشان داد که بین مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده (دوستان، خانواده و شخص مهم) با احساس خودشکوفایی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین، بین مؤلفههای سرمایه اجتماعی (اعتماد، شبکهها و هنجارهای مشترک، تعاون و همکاری متقابل، همدلی درک و احترام متقابل و همیاری و مشارکت داوطلبانه، هویت جمعی) با احساس خودشکوفایی نیز رابطه مثبت مشاهده شد.
برای تعیین نقش مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی در احساس خودشکوفایی از رگرسیون چندگانه به شیوه گامبهگام استفاده شد؛ اما قبل از استفاده از رگرسیون گامبهگام، در تمام معادلات ابتدا پیشفرضهای استفاده از مدل رگرسیون از طریق آزمون دوربین- واتسون (D-W)، برای استقلال خطاها و آزمون هم خطی با دو شاخص ضریب تحمل و عامل تورم واریانس یا VIF موردبررسی قرار گرفت. نتایج آزمونهای دوربین- واتسون و شاخصهای هم خطی در جدول (3) آمده است.
جدول (3) مقادیر آزمون دوربین- واتسون، شاخص ضریب تحمل و عامل تورم واریانس برای استقلال خطاها و زمینه هم خطی
متغیر ملاک منبع پیشبینی آزمون دوربین واتسون شاخص ضریب تحمل شاخص VIF
خودشکوفایی شخص مهم
دوستان 88/1 00/1 00/1
انسجام و همبستگی جمعی
هویت جمعی 78/1 00/1 00/1
با توجه به دادههای جدول (3)، میتوان گفت که مقادیر عددی آزمون دوربین- واتسون، بیانگر استقلال خطاها برای متغیرهای موردبررسی است و شاخصهای هم خطی ضرایب تحمل و VIF نشان داد که بین متغیرهای پیشبین همخطی وجود نداشت و نتایج حاصل از مدل رگرسیون قابلاتکا است.
سایر مشخصههای رگرسیون پیشبینی احساس خودشکوفایی بر اساس حمایت اجتماعی ادراکشده، در جدول (4) ارائه شده است؛ که برای پیشبینی احساس خودشکوفایی بر اساس حمایت اجتماعی ادراکشده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه گامبهگام استفاده شد. ملاکهای ورود و خروج برای متغیرهای پیشبین به مدل به ترتیب 05/0>P و 1/0<P تعریف شد. طبق این روش، مؤلفه شخص مهم در گام اول و مؤلفه دوستان در گام دوم وارد مدل رگرسیون شدند و مؤلفه خانواده به دلیل رعایت نشدن این ملاکها وارد مدل نشد.
جدول (4) مشخصههای آماری رگرسیون گامبهگام حمایت اجتماعی ادراکشده بر احساس خودشکوفایی (361 نفر)
متغیر ملاک گام متغیر پیشبین R R2 Df F B Beta T
خودشکوفایی اول شخص مهم 39/0 15/0 (359 و 1) 83/35*** 46/0 24/0 97/2***
دوم دوستان 43/0 18/0 (359 و 1) 70/22*** 54/0 23/0 87/2***
*** 001/0 p<
نتایج جدول (4) نشان داد که مؤلفه شخص مهم در گام اول، احساس خودشکوفایی را با تبیین 15/0 درصد واریانس پیشبینی کرد. مؤلفه دوستان نیز در گام دوم با تبیین 18/0 درصد واریانس، احساس خودشکوفایی را پیشبینی کرد.
در جدول (5)، مشخصههای آماری رگرسیون گامبهگام سرمایه اجتماعی بر احساس خودشکوفایی ارائه شده است. ملاکهای ورود و خروج برای متغیرهای پیشبین به مدل به ترتیب 05/0>P و 1/0<P تعریف شد. طبق این روش، مؤلفه همبستگی جمعی در گام اول و مؤلفه هویت جمعی در گام دوم وارد مدل شد و مؤلفههای اعتماد، شبکهها و هنجارهای مشترک، تعاون و همکاری متقابل، همدلی درک و احترام متقابل و همیاری و مشارکت داوطلبانه به دلیل رعایت نشدن این ملاکها وارد مدل نشدند.
جدول (5) مشخصههای آماری رگرسیون گامبهگام سرمایه اجتماعی بر احساس خودشکوفایی (361 نفر)
متغیر ملاک گام متغیر پیشبین R R2 Df F B Beta T
خودشکوفایی اول همبستگی جمعی 46/0 21/0 (359 و1) 31/55*** 04/1- 32/0- 65/4-***
دوم هویت جمعی 27/0 28/0 (359 و1) 99/38*** 97/0- 29/0- 23/4-***
*** 001/0 p<
نتایج جدول (5) نشان داد که مؤلفه همبستگی جمعی در گام اول، احساس خودشکوفایی را با تبیین 21/0 درصد واریانس پیشبینی کرد. همچنین، مؤلفه هویت جمعی در گام دوم، احساس خودشکوفایی را با تبیین 28/0 درصد واریانس پیشبینی نمود.
در جدول (6) نیز نتایج تحلیل واریانس یک راهه جهت مقایسه میزان خودشکوفایی بر اساس جنسیت و دامنههای سنی ارائه شده است.
جدول (6) نتایج تحلیل واریانس یک راهه جهت مقایسه میزان خودشکوفایی بر اساس جنسیت و دامنههای سنی
گروهبندی M + SD منبع SS df MS F p
جنسیت مرد 97/11+46/74 بین گروهی 16/317 1 16/317 82/2 09/0
زن 12/9+34/76 درون گروهی 55/40371 359 45/112
دامنه سنی 20-18 51/10+65/75 بین گروهی 20/195 3 06/65 57/0 63/0
23-21 71/10+80/75
26-23 28/11+72/73 درون گروهی 52/40493 357 42/113
29-27 78/8+30/76
بر اساس نتایج مندرج در جدول (6)، هیچگونه تفاوت معنیداری بر اساس جنسیت و دامنههای سنی در بین آزمودنیهای پژوهش وجود ندارد (05/0<P).
بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی در تبیین احساس خودشکوفایی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام گرفت. نتایج پژوهش، نشان داد که مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده شامل دوستان، خانواده و شخص مهم با احساس خودشکوفایی رابطه مثبت دارند. مؤلفههای سرمایه اجتماعی نیز شامل اعتماد، شبکهها و هنجارهای مشترک، تعامل و همکاری متقابل، انسجام و همبستگی جمعی، همدلی درک و احترام متقابل و همیاری و مشارکت داوطلبانه، هویت جمعی با احساس خودشکوفایی نیز رابطه مثبت دارند. نتایج رگرسیون گامبهگام حمایت اجتماعی ادراکشده بر احساس خودشکوفایی نشان داد که مؤلفههای شخص مهم و دوستان، احساس خودشکوفایی را تبیین میکنند. همچنین، نتایج رگرسیون گامبهگام سرمایه اجتماعی بر احساس خودشکوفایی نشان داد که مؤلفههای همبستگی جمعی و هویت جمعی، احساس خودشکوفایی را تبیین میکنند. سایر مؤلفههای حمایت اجتماعی ادراکشده و سرمایه اجتماعی به دلیل ناچیز بودن قدرت پیشبینی وارد مدل رگرسیون نشدند.
یافتههای فوق با نتایج پژوهشهای پور شیخعلی و علوی (2015) مبنی بر ارتباط روابط عاطفی خانواده و خودشکوفایی، دی- کلرک (2008) مبنی بر رابطه سرمایه اجتماعی و سرمایه روانشناختی، کوپر (2005) مبنی بر ارتباط سرمایه اجتماعی و سرمایه روانشناختی، فرنچ و جوزف (1999) مبنی بر ارتباط بین خودشکوفایی با شادکامی و هدفمندی زندگی، سومرلین (1997) مبنی بر ارتباط خودشکوفایی و رضایت از زندگی، فورد و پروسیدانو (1990)، مبنی بر ارتباط خودشکوفایی با حمایتهای اجتماعی ادراکشده، بهادری خسروشاهی و همکاران (2015)، مبنی بر رابطه سرمایه اجتماعی و بهزیستی روانشناختی و زنجانی و فقیهی فرهمند (2013)، مبنی بر رابطه سرمایه اجتماعی با احساس امنیت و خودشکوفایی همخوانی دارد.
در تبیین نقش حمایت اجتماعی ادراکشده در احساس خودشکوفایی با استناد به پژوهشهای قبلی میتوان به نظریه حمایت اجتماعی ساراسون، ساراسون و پیرس (1990) اشاره کرد که ادراک فرد از در دسترس بودن حمایت دیگران را نشان میدهد و پنج بعد حمایت عاطفی، حمایت خود- ارزشمندی، حمایت ابزاری، حمایت اطلاعاتی و حمایت شبکه اجتماعی را در برمیگیرد که فرد در صورت داشتن روابط اجتماعی در سطوح مختلف منابع ساختاری حمایت اجتماعی مانند پیوند قوی، شبکههای اجتماعی و عضویت گروهی میتواند از انواع این مساعدتها و حمایتها برخوردار شود. بر اساس این نظریه، در طول زندگی انسان، همراه با تحولات رشدی، نیاز به حمایت نیز تحول مییابد و بهتدریج، شکلهای پیچیدهتری به خود میگیرد؛ ولی در هیچ برههای از زندگی این نیاز، اهمیت خود را از دست نمیدهد. یکی از علتهای پیچیدهتر شدن نیاز به حمایت اجتماعی، مقتضیات رشدی فرد و گسترش شبکههای اجتماعی او است. بر مبنای نظریه نیازهای انسانی مازلو، بهرغم این تغییرات، آنچه مهم است، ضرورت وجود این جنبه از روابط اجتماعی است که نیازهای اجتماعی احساس تعلق به دیگران، نیاز به احترام و نیاز به تحقق خویشتن یا خودشکوفایی را در چارچوب حمایت اجتماعی قابلبررسی میکند (ایوم و همکاران، 2013). تحقیقات نشان میدهد، هراندازه فرد حمایت اجتماعی بیشتری را از منابع ذکرشده دریافت کند، میتواند با پرورش و بهکارگیری استعدادها و قابلیتهای بالقوه خود با عوامل تنشزای زندگی مقابله کند و این امر به تحقق خویشتن کمک میکند (فینی و کالینز، 2015). همچنین پژوهشهای متعددی ثابت کردهاند، حمایت اجتماعی از جانب دوستان، خانواده و سایر افراد به کاهش انزوا و کاهش فشار روانی منجر شده و در فرد احساس عزتنفس و ارزشمندی ایجاد میکند. بنابراین، چنین فردی، یک انسان خودشکوفاست که کنشوری زندگی وی در حد کمال و زندگی او بیش از یک فرد معمولی تحققیافته و غنی شده است (گرودوستوا و همکاران، 2019).
همچنین، در تبیین نقش سرمایه اجتماعی در احساس خودشکوفایی میتوان به نظریه بوردیو اشاره کرد که سرمایه اجتماعی را بهعنوان شبکهای از روابط مطرح میکند که نه یک ودیعه طبیعی یا یک ودیعه اجتماعی، بلکه محصول نوعی سرمایهگذاری فردی یا جمعی، آگاهانه یا ناآگاهانه است که به دنبال تثبیت یا بازتولید روابط اجتماعی است، مستقیماً در کوتاهمدت یا بلندمدت قابلاستفاده هستند و برای کسب آن باید تلاش کرد ( الیسون و همکاران، 2014). سرمایه اجتماعی، بر روابط میان انسانها تمرکز دارد، روابط متقابلی که در طول عمر انسانها، جریان دارد و نگرش آنها را تحتتأثیر قرار میدهد. بهطورکلی، سرمایه اجتماعی، مجموعه هنجارهای موجود در سیستم اجتماعی است که مستلزم پیوندهای شبکهای مثبت و مبتنی بر اعتماد است و موجب ارتقای همکاری اعضای آن میشود. این اعضاء در روابط میان فردی خود خلاق هستند، همدلی و همدردی را برای هم دیگر نشان میدهند، با دیگران احساس خویشاوندی کرده، آنها را درک میکنند، دوست دارند و به آنها کمک میکنند؛ که این ویژگیها مبتنی بر نظریه مازلو درباره جایگاه احساس خودشکوفایی در سلسلهمراتب نیازها است (آلوارز و همکاران، 2017). بر این اساس، پژوهشهای متعددی نشان دادهاند که بالا بودن میزان سرمایه اجتماعی، به دنبال خود افزایش سطح سلامت فردی و عمومی، امید به زندگی، رضایتمندی بیشتر از زندگی، بهبود روابط میان فردی، بهزیستی روانی و درنتیجه تحقق احساس خودشکوفایی را به همراه داشته است (گلوزا و همکاران، 2017). بنابراین، محیط اجتماعی که فرد در آن قرار دارد و درون آن به تعامل میپردازد، با بهزیستی روانشناختی رابطه تنگاتنگی دارد. افرادی که روابط گستردهای با دیگران دارند، بهطور گستردهای در شبکههای اجتماعی درگیر هستند و به منابع اجتماعی گستردهتری دسترسی دارند، ازنظر سلامتی و بهزیستی روانشناختی و احساس خودشکوفایی در سطح مطلوبتری قرار دارند (روگر و همکاران، 2016).
درمجموع میتوان بیان کرد که دانشجویان بهعنوان سرمایههای انسانی کشور هستند و با توجه به اینکه در پیشرفت و سازندگی کشور نقش مهمی بر عهدهدارند، کمتوجهی یا بیتوجهی به عوامل مؤثر در رشد شخصیت و ارضای نیازهای روانشناختی این قشر میتواند تأثیرات منفی فراوانی در سلامت روانی و سایر جنبههای زندگیشان داشته باشد؛ بنابراین، با تمرکز و توجه بیشتر بر میزان حمایتهای اجتماعی دریافتی و سرمایه اجتماعی دانشجویان، میتوان به رشد شخصیت سالم در آنها کمک کرد. علاوه براین، یافتههای پژوهش حاضر، میتواند منافع زیادی برای نظام آموزش عالی داشته باشد، زیرا خانواده و دوستان بهعنوان منابع مهم حمایت اجتماعی برای دانشجویان هستند و از طرفی، کیفیت و کمیت روابط اجتماعی، پیوندهای اجتماعی و یا سرمایه اجتماعی تعیینکننده فرصتهای آنان در زمینههای گوناگون خواهد بود. لذا، غفلت از این عوامل میتواند هزینههای مالی زیادی برای نظام آموزش عالی داشته باشد؛ بنابراین، با طراحی سیاستهای عملی جهت افزایش میزان حمایتهای اجتماعی ادراکشده و همچنین گسترش سرمایه اجتماعی، برقراری روابط بین فردی و گروهی، خودآگاهی و حل تعارض بهطور قابلتوجهی میتوان از عوارض و هزینههای آموزشی و عالی نظام آموزش عالی کاست. باوجود تلویحات آموزشی و تربیتی مفیدی که از نتایج این پژوهش استنباط میشود؛ هم چون سایر پژوهشها محدودیتهایی نیز در آن قابلمشاهده است. ازجمله این محدودیتها این است که پژوهش حاضر فقط در بین دانشجویان یک دانشگاه انجام گرفت و در تعمیم نتایج آن به سایر افراد و گروههای سنی باید احتیاط کرد. لذا پیشنهاد میشود در پژوهشهای آتی، گروههای مختلف سنی نیز موردمطالعه قرار گیرند و نتایج آن با پژوهش حاضر مقایسه شود.
تشکر و قدردانی
بدینوسیله از مسئولان و دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان که با حمایتهای خود زمینه انجام این پژوهش را ممکن ساختند کمال تشکر و قدردانی را داریم.
ملاحظات اخلاقی
مشارکت نویسندگان
همه نویسندگان در تهیه مقاله مشارکت داشتهاند.
منابع مالی
این مقاله با هزینه شخصی نویسندگان انجام شده است.
تعارض منافع
بنا به اظهار نویسندگان، در این مقاله هیچگونه تعارض منافعی وجود ندارد.
پیروی از اصول اخلاقی پژوهش
در این مقاله همه حقوق مرتبط با اخلاق پژوهش رعایت شده است.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
حمایت اجتماعی دریافت: 1397/10/12 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/12/24
ارسال پیام به نویسنده مسئول