alahdadi N, zahedi mazandarani M J, Nayebi H, Sedaghatzadegan S. (2017). Investigating the relationship between lifestyle and ethnic and national belonging of citizens of Khorramabad .
refahj.
17(65), 9-42.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-2979-fa.html
چکیده: (4404 مشاهده)
مقدمه: از دید جامعهشناسان هویتیابی فرایندی است که مدام در معرض بازسازی است و عوامل این بازسازی به لحاظ اجتماعی، تاریخی و فرهنگی متفاوت است. سبک زندگی از جمله عوامل مهمی است که تأثیر تعیینکنندهای بر تعلقات هویتی دارد. سبک زندگی با انتخابی شدن زندگی روزمره معنا مییابد؛ بدین ترتیب برخلاف جامعه سنتی در جامعه معاصر به واسطه ظهور جامعه مصرفی، سبک زندگی و تعینبخشی آن در حوزههای دیگر و از جمله تعلقات قومی و ملی اهمیت بیشتری یافته است. سبک زندگی با خاصیت بازاندیشانه و بازتابی و قدرت انتخابی که برای افراد ایجاد کرده است، هویتهای منسجم و تعلقات نسبتاً پایدار سنتی را دچار استحاله کرده است و منابع متکثر و متعددی را برای هویتسازی و ایجاد تعلقات، تعهدات و همچنین تمایزات و تشخصهای هویتی ایجاد کرده است. هدف این مقاله بررسی رابطه سبک زندگی و تعلقات قومی و ملی شهروندان شهر خرمآباد است.
روش: در این تحقیق از تکنیک پیمایش و ابزار پرسشنامه برای جمعآوری دادهها استفاده شده است. جامعه آماری شهروندان شهر خرمآباد است. همچنین با استفاده از فرمول کوکران ۵۱۶ نفر بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
یافتهها: نتایج تحقیق بیانگر این است، که سبک مدرن ۵/۰ بر تعلقات ملی و ۲۱/۰- بر تعلقات قومی اثرگذار است. همچنین سبک سنتی ۲۴/۰ بر تعلقات قومی و ۳۱/۰ بر تعلقات ملی تأثیرگذار است. سبک زندگی مدرن اثر بیشتری روی تعلقات ملی دارد تا تعلقات قومی. همچنین، اثر سبک زندگی سنتی بر تعلقات ملی بیشتر از تعلقات قومی است. مدل معادلات ساختاری نیز بیانگر شاخص برازش GFI برابر با ۹۴/۰ است و شاخصهای AGF، CFI وRMR نیز بیانگر برازش خوب و قابل قبول مدل است. همچنین شاخص RMSEA که مقادیر باقیمانده را نشان میدهد برابر با ۰.۰۴۷ است، که مقدار کم آن بیانگر این است که مدل دارای برازش نسبتاً مطلوبی است.
بحث: تغییرات ناشی از برهمکنش نظامهای سنتی و مدرن و تعارضهای ناشی از آن در شهر خرمآباد منجر به شکلگیری مسائل مختلف و از جمله مسائل هویتی شده است. بهطور خلاصه میتوان گفت شهر خرمآباد در حال تجربهنوعی گذار است که امکان بازاندیشی و به چالش کشیده شدن عناصر فرهنگی و هویتساز در آن بسیار وجود دارد. درواقع میتوان گفت تغییرات ناشی از سبک زندگی جدید ساختار سنتی حاکم بر این شهر را به چالش کشیده و پیامدهایی را از خود بر جای گذاشته است.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1396/10/6 | پذیرش: 1396/10/6 | انتشار: 1396/10/6