پژوهش حاضر نقش شخصیت و نیز میزان رضایت از منزلت شغلی را در پیشبینی سلامت روانی،هم بر متغیرهای مکنون و هم بر متغیرهای آشکار فشار مالی بررسی کرده است و از این طریق مدل یاهودا از متغیرهای مکنون و مدل فرایر از تأثیر فقر بر بیکاری را با هم مقایسه میکند. شرکتکنندگان در تحقیق 108 نفر افراد بیکارند، تا این افراد با یکدیگر قابل مقایسه باشند.
برای سلامت روانی، از شکل کوتاه پرسشنامه سلامت عمومی و برای سنجش شخصیت،از مقیاس 12 سوالی روانرنجوری شکل کوتاه پرسشنامه شخصیت آیزینک استفاده شده است. یک مقیار چهار سوالی که قبلاً توسط اولاه (1990) بهکار رفته است برای سنجش فشار شغلی استفاده میشود. برای سنجش مقیاس عملکرد مکنون از مقیاس دسترسی به مقولههای تجربه استفاده شده است.
این پژوهش به شکل یک پژوهش مقطعی و بهصورت اعتباریابی همزمان انجام شده که شرکتکنندگان به همه سوالات پژوهش بر روی یک پرسشنامه بهطور همزمان پاسخ دادهاند.
در پژوهش حاضر یک رابطه منفی نسبتاٌ قوی در جدول شماره دو بین آشفتگی روانشناختی در مقیاس سلامت عمومی و دسترسی به مقولههای متغیر تجربه یافته شد. این رابطه مدل یاهودا از محرومیت را تأیید میکند، زیرا سلامت روانی با دسترسی کمتر به متغیرهای مکنون کار ارتباط مییابد که با پژوهشهای قبلی انجام شده در این زمینه (اوانز، 1986، آوانز و هاورس،1991) همخوانی دارد. اضطراب روانشناختی، همچنین رابطه مثبت با فشار مالی دارد که این یافته با مدل فرایر همخوانی دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |