دوره 8، شماره 32 - ( بهار 1388 )                   جلد 8 شماره 32 صفحات 66-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

kardooni R, fazeli N. (2009). An Analysis of Some Social Welfare Discourses in the Iranian Reformist Government Era. refahj. 8(32), 37-66.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1867-fa.html
کردونی روزبه، فاضلی نعمت الله. تحلیل برخی گفتمانهای رفاهی در دوران اصلاحات رفاه اجتماعی 1388; 8 (32) :66-37

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1867-fa.html


چکیده:   (5082 مشاهده)
طرح مسأله: این مقاله با هدف بررسی برخی گفتمان‌های رفاهی در دوران اصلاحات انجام پذیرفته است. در این تحقیق به بررسی خصوصیات و عناصر اصلی ساخت گفتمان‌های رفاهی در سخنان رئیس جمهور دوره اصلاحات بین سالهای 1376-1384 پرداخته شده است تا ویژگی‌های گفتمانی این دوره بازشناسی و معرفی گردد و تفسیر و بازشناسی معنا کاوانه از گفتمان رفاهی در بستر تاریخی ـ اجتماعی آن انجام پذیرد. اهمیت این تحقیق از بعد کاربردی، فراهم کردن امکان شناخت کامیابی‌ها و شکستها در عرصه‌های مرتبط با رفاه اجتماعی در دوره اصلاحات و از بعد نظری، فراهم شدن امکان مقایسه و بررسی شباهت‌ها و تفاوتهای گفتمان مسلط رفاه اجتماعی در این دوره با گفتمان‌های رایج در دنیا می‌باشد. روش تحقیق: این پژوهش به روش تحلیل گفتمانی در چارچوب نظری میشل فوکو و نورمن فرکلاف و با تکیه بر الگوی تحلیل گفتمان نورمن فرکلاف است. نورمن فرکلاف، گفتمان را در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، مدنظر قرار می‌دهد. یافته‌ها: گفتمان رفاهی دوران اصلاحات در خصوص مؤلفه‌های اساسی رفاه، جهت گیری‌های مشخصی دارد. این گفتمان تفسیری از عدالت ارائه می‌دهد که به معنای ایجاد فرصتهای مساوی و تضمین دسترسی برابر به امکانهاست. تلقی گفتمان اصلاحی از مفهوم آزادی این است که دین و آزادی را دارای تأثیر متقابل عظیم بر یکدیگر تحلیل می‌کند و همچنین برای آن، دو حد اسلامی و حقوق عمومی قائل است. این گفتمان بر مفهوم توسعه همه جانبه و پایدار تأکید دارد و در بعد سیاسی رفاه، بر مقولاتی نظیر مشارکت، فعالیت احزاب و گروه‌ها و امنیت سیاسی تکیه دارد. در خصوص امنیت نیز گفتمان اصلاحات، جامعه امن را جامعه‌ای مبتنی بر رفتارها و روابط قانونی می‌داند. گفتمان رفاهی اصلاحات با تأکید بر نظام جامع تأمین اجتماعی، معتقد است یک نظام تأمین اجتماعی از هم گسسته، نه می‌تواند عدالت را تأمین کند و نه امنیت را. نتیجه: جهت‌گیری گفتمان اصلاحات در حوزه رفاه اجتماعی متکی بر مولفه‌هایی نظیر توسعه همه جانبه، عدالت ملازم با دین وآزادی، رویکردانسان مدارانه به رفاه و توجه به ابعاد چند گانه رفاه اجتماعی بوده است.
متن کامل [PDF 4322 kb]   (2545 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: رفاه اجتماعی
دریافت: 1394/6/2 | پذیرش: 1394/6/2 | انتشار: 1394/6/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb