دوره 13، شماره 48 - ( 1-1392 )                   جلد 13 شماره 48 صفحات 27-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajnaghizade F, Sharifian M, Rafiey H. (2013). The Relationship between Social Health and Child Well Bing. refahj. 13(48), 7-27.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1243-fa.html
حاج نقی‌زاده فاطمه، شریفیان ثانی مریم، رفیعی حسن. رابطۀ سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان رفاه اجتماعی 1392; 13 (48) :27-7

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1243-fa.html


چکیده:   (8012 مشاهده)
مقدمه: طرح بحث تأثیر مؤلفه‌های مربوط به جامعۀ سالم بر بهروزی کودکان برای داشتن جامعه‌ای دوستدار کودک و همچنین داشتن آینده‌ای بهتر، انکارناپذیر است. ازآنجاکه عوامل اجتماعی بیش‌ترین نقش را در تعیین سلامتی و بهروزی جوامع دارند و با در نظر گرفتن دیدگاه پیشگیری‌محور و نقش مهم دوران کودکی در توسعه و سلامت جامعه، توجه به مؤلفه‌های اجتماعی سلامت و تأثیر آن‌ها بر دوران کودکی برای سعادت آیندگان بیش از پیش مطرح می‌شود. هدف این مطالعه، بررسی رابطۀ بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان است. روش: مطالعه از نوع هم‌بستگی بوم‌شناختی گذشته‌نگر و به روش کتابخانه‌ای انجام شد که در آن داده‌های مربوط به سلامت اجتماعی طبق شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در ایران با مؤلفه‌های فقر، خشونت، رشد جمعیت، آموزش، پوشش بیمه، بیکاری و توزیع عادلانۀ درآمدها و داده‌های بهروزی کودکان با مؤلفه‌های میزان مرگ‌ومیر نوزادان، میزان مرگ‌ومیر کودکان زیر ۵ سال، میزان سوء‌تغذیۀ کودکان زیر ۵ سال، میزان ثبت‌نام در دبستان‌ها و درصد کودکانی که به پایۀ پنجم دبستان می‌رسند، در ۳۰ استان کشور بررسی شد. ابزارهای تحقیق شامل شاخص ترکیبی سلامت اجتماعی در ایران: رفیعی و همکاران (۱۳۸۸) و مرور ۲۰۰۲ دالیرازار بر شاخص بین‌المللی بهروزی کودکان یونیسف بود. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، آزمون هم‌بستگی پیرسون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. یافته‌ها: بین بهروزی کودکان و متغیرهای فقر، رشد جمعیت، میزان باسوادی و پوشش بیمه به‌مثابه مؤلفه‌های سلامت اجتماعی رابطۀ آماری معنی‌داری وجود دارد. همچنین جهت رابطۀ متغیرهای فقر و رشد جمعیت، منفی و جهت میزان باسوادی و پوشش بیمه، مثبت است. درمجموع، پس از انجام تحلیل عاملی اکتشافی و محاسبۀ نمرۀ بهروزی کودکان و سلامت اجتماعی کل، رابطۀ بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان در ایران، با هم‌بستگی 49/0 (001/0=p value) تأیید شد. بحث: در بررسی رابطۀ بین سلامت اجتماعی و بهروزی کودکان، یافته‌ها حاکی از آن است که هرچه میزان فقر و رشد جمعیت بیش‌تر باشد، میزان دسترسی به امکانات بهداشت و درمان و تسهیلات آموزشی، پایین‌تر خواهد بود و بالعکس، هرچه میزان باسوادی و پوشش بیمه در جامعه‌ای بیش‌تر باشد، خانواده و به‌دنبال آن کودک از وضعیت رفاهی عالی‌تری بهره‌مند بوده و بهروزی بیش‌تری دارد؛ بنابراین توجه به این مؤلفه‌های سلامت اجتماعی و در نظر گرفتن آن‌ها در سیاست‌گذاری‌های مرتبط با کودکان، باعث ارتقاء و بهبود بهروزی کودکان در جامعۀ ایران خواهد شد. کلیدواژه‌ها: استان‌های ایران، بهروزی کودکان، سلامت اجتماعی
متن کامل [PDF 793 kb]   (2385 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: رفاه اجتماعی
دریافت: 1392/9/23 | پذیرش: 1392/9/23 | انتشار: 1392/9/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb