دوره 12، شماره 45 - ( 4-1391 )                   جلد 12 شماره 45 صفحات 273-238 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (7942 مشاهده)

  مقدمه: فقر به عنوان یکی از اولین آسیب‌های اجتماعی، قدمتی برابر با تاریخ بشر دارد. می‌توان گفت که بسیاری از مشکلات اجتماعی پیامد فقر است. فقر به دلیل قدمتی که دارد، در فرهنگ جوامع مختلف نفوذ کرده و فرهنگ فقر را برای فقرا ایجاد کرده است. بخش گسترده‌ای از برنامه‌های توسعۀ روستایی، مرتبط با فقر‌زدایی است؛ از این‌رو بدون شناخت این فرهنگ، موفقیت در فقر‌زدایی امکان‌پذیر نیست؛ از این‌رو برآنیم تا فرهنگ فقر را در بین روستاییان شناسایی کنیم.

  روش: به این منظور، جامعۀ روستاییان شهرستان هرسین را برای مطالعه انتخاب کردیم. برای انجام این پژوهش، از روش تحقیق کیفی و نظریه زمینه‌دار استفاده و نمونه‌های مطالعه را با روش گلوله برفی شناسایی کرده‌ایم. داده‌های این تحقیق را با روش مصاحبۀ عمیق و مشاهدۀ مستقیم جمع‌آوری‌ کردیم که تا زمان رسیدن به اشباع تئوریک ادامه پیدا کرد. داده‌های جمع‌آوری شده را براساس شیوه‌های کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کد‌گذاری انتخابی که خاص نظریه زمینه‌دار است، تجزیه و تحلیل کردیم.

  یافته‌ها: این تحقیق نشان می‌دهد که بین روستاییان فقیر، از نظر شیوۀ زندگی و چگونگی رفتار با مسائل پیرامون، اختلاف وجود دارد. این موضوع، گویای وجود فرهنگی به نام فرهنگ فقر است.

  نتایج: نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که مشخصه‌های فرهنگ فقر، در بین روستاییان شهرستان هرسین، به صورت زیر است: بی‌توجهی به خود و خانواده، بدبینی و ناامیدی، تقدیرگرایی، مورثی بودن فقر، انزوای شدید اجتماعی، انزوای فضایی و مکانی، وضعیت اقتصادی بسیار بد و نداشتن مشارکت اجتماعی.

متن کامل [PDF 343 kb]   (3573 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: رفاه اجتماعی
دریافت: 1392/2/13 | انتشار: 1391/4/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.