چکیده: (1739 مشاهده)
مقدمه: فساد بهعنوان یک عامل بازدارنده توسعه عادلانه، از موضوعات بحثبرانگیز در حوزه کیفیت نهادی و اقتصاد سیاسی شناخته میشود. ادبیات موضوع در مورد تأثیر فساد بر رشد اقتصادی اغلب به این موضوع میپردازد که فساد تأثیر منفی بر رشد و توسعه اقتصادی داشته است. اما برخی از اقتصاددانان معتقدند که فساد بر رشد اقتصادی تأثیر مثبت داشته است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر فساد بر توسعه انسانی در بلندمدت و کوتاهمدت برای کشورهای اسلامی درحالتوسعه طی دوره 2000 تا 2017 است.
روش: روش این مطالعه استفاده از دادههای آماری تابلویی و بر اساس الگوی میانگین جمعی تلفیقی (PMG) است. شاخص فساد استفادهشده در این مطالعه شاخص کنترل فساد معرفیشده توسط بانک جهانی است. متغیرهای کنترلی در این مطالعه شامل بازبودن تجاری و رشد اقتصادی است.
یافتهها: در بلندمدت شاخص کاهش فساد باعث بهبود شاخص توسعه انسانی شده است. اما فساد در کوتاهمدت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای منتخب موردنظر تأثیر مثبت داشته است.
بحث: اگرچه فساد بر توسعه انسانی تأثیر مثبت داشته است، اما با توجه به تأثیر منفی فساد بر شاخص توسعه انسانی در بلندمدت و با توجه به اینکه اهداف اصلی سیاستگذاران مربوط به بلندمدت است توصیه میشود که سیاستگذاران، سیاستهای لازم برای کاهش فساد را اتخاذ کنند تا باعث بهبود وضعیت شاخص توسعه انسانی و بنابراین رفاه انسانها شوند.
طبقهبندی JEL, O11: I25, O41.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
کیفیت زندگی دریافت: 1400/6/18 | پذیرش: 1401/4/29 | انتشار: 1401/11/19
ارسال پیام به نویسنده مسئول